måndag 26 januari 2015

Frihet att fotografera förvånar

Läste en sak som återigen förvånade mig i samband med en av våra mest infektera frågor just nu, nämligen vargjakten. En företrädare för den ena sidan skrev i kommentarsfältet på en nyhetssida att den andra sidan bröt mot lagen när man fotograferade sina motståndare. Om man säger att man inte vill bli fotograferad så måste den andre respektera det. Det är därför på sin plats med några klargöranden.

Om du befinner dig på allmän plats så får du fotografera. Det gäller alltid och i alla lägen, med ett par ganska tydligt definierade undantag (filma jämställs nedan med att fotografera):

Kränkande fotografering: Du får inte olovligen fotografera en person på ett ställe där denne kan anses vara "privat", dvs i dennes hem, ett provrum, ett omklädningsrum, eller liknande, där personen är ovetande om att den blir fotograferad och på ett sätt som denne upplever kränkande. Detta är straffbart enligt brottsbalken 4 kap. 6 a §.

Namn och bild i reklam: Du får inte fotografera en person och sedan använda bilderna för att marknadsföra en produkt eller tjänst, utan att först inhämta tillstånd från personen.  Detta regleras i Lag (1978:800) om namn och bild i reklam. Om bilden skall publiceras så måste det finnas ett redaktionellt intresse för att det ska anses tillåtet.

Du får dock inte hindra någon annan att gå, röra sig eller köra på platser där personen har rätt att vara.

Den enda som har rätt att ta din kamera eller radera bilder på den är en skyddsvakt inom, vid eller i anslutning till ett skyddsobjekt. Annars krävs ett åklagarbeslut!

Detta är såklart ingen uppmaning om att trycka upp kameran i ansiktet på folk som inte vill bli fotograferade, men om du skulle hamna i den situationen någon gång så är det viktigt att på ett ungefär känna till hur lagen ser ut. Använd sunt förnuft!

Vargen, orsaken till bråk denna gång. Just denna finns på djurparken i Orsa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar