måndag 19 januari 2015

Känt namn "dyker upp" igen

När en ubåt fotograferades och jagades i Stockholms skärgård i oktober förra året sa försvaret att man hade trovärdiga uppgifter om en ubåt. Man var dock ganska knapphändiga med uppgifter om observationen men enligt uppgifter i Aftonbladet nyligen så var det en enda observation och fotografering av den möjliga ubåten som låg till grund för hela insatsen. Problemet var att personen som gjort observationen inte var vem som helst. Det var Sven-Olof Kviman, före detta marinofficer och mest känd som befälhavare för minstationen vid Mälsten under Hårsfjärdsincidenten 1982, där han enligt egna och andras uppgifter hade en instängd ubåt inom eldavstånd. När Kviman ville ha tillstånd för att få ge verkanseld med minlinjen fick han nej från Försvarsstaben.

Kviman har senare kritiserat beslut som togs under incidenten 1982 och flera journalister som har forskat i frågan har upptäckt att det saknas sidor ur Överbefälhavarens mycket detaljerade krigsdagbok för natten när den här händelsen inträffade. Både i det handskrivna originalet och i det renskrivna materialet. Det har framförts teorier om att det hela berodde på att det var en amerikansk ubåt och att Försvarsstaben efter konsultationer med USA släppte ut den genom minlinjen vid Mälsten för att undvika en politisk affär.

Enligt Aftonbladet finns det nu mycket som talar för ett liknande hanterande av ubåtsaffären 2014, då den troligaste flyktvägen för en ubåt från platsen där Kviman observerade den inte bevakades alls.

Kommer att tänka på den gamla bilden med apor som håller för ögon, öron och mun, med texten: See no evil, hear no evil, speak no evil!

Om du vill höra Kviman berätta om Mälsten 1982 finns han intervjuad av Anders Jallai, Kviman del 1, och Kviman del 2

U137 på grund utanför Karlskrona. Den enda ubåt marinen
hade svårt att släppa ut utan att någon märkte det. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar