lördag 24 januari 2015

Ånge Kommun i blåsväder

Den lilla kommunen Ånge i Västernorrland hamnade nyligen i ett mindre blåsväder när en representant för kommunens näringslivsenhet efterlyste bilder på kommunens Facebook-sida. Orsaken till att man efterlyste bilder var att man vill använda bilderna i marknadsföringssyfte för kommunen på hemsidor, i magasin och i diverse andra medier. Formuleringen i inlägget var ganska brysk och fotografen skulle i samband med att bilden skickas in till handläggaren överlåga rättigheten att använda bilden i kommersiella sammanhang utan ersättning till fotografen. Frikostigt nog skulle fotografen få en byline.

Flera personer, både invånare och andra, reagerade på inlägget. Bland rösterna hördes bland annat att kommunen borde ta sitt ansvar och anlita de serviceföretag som finns i kommunen som har foto som verksamhet, och att man borde ha krav på nivån på de bilder som  används i marknadsföringen. En nivå som amatörbilder som ges bort gratis sällan eller aldrig har.

Andra har tidigare varit i liknande blåsväder, bland annat halvstatliga Visit Sweden som uppmärksammades för sin skrivning av tävlingsvillkoren i en fototävling. Villkor som fick Sveriges Fotografers Förbund att gå ut i media och direkt varna för att deltaga i tävlingen.

Efter rabaldret har Ånge kommun meddelat att man tar till sig av kritiken och tar ett omtag i frågan. Hedrande att ansvariga ändå följer med i vad som sägs och åtminstone tänker efter en gång till. Sedan vad resultatet av den tanken blir återstår att se.

Bilder från Ånge Kommun, här utsiktspunkten på Rankleven
Foto: Christer Hägglund



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar