torsdag 22 januari 2015

Årets bild eller årets dubbelmoral?

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson sticker ut hakan igen. Den här gången gäller det tävlingen Årets bild som arrangeras av Pressfotografernas klubb. Mattsson skriver en artikel om hur Expressens fotografer i princip sopar mattan med konkurrenterna, och någon pristagare vinner en klass i år efter att ha vunnit en annan klass förra året. Dubbel vinnare. Det ironiska är att Mattsson för bara en kort tid sedan gett samtliga fast anställda fotografer sparken. Ett tydligt exempel på dubbelmoral, där det går bra att ta åt sig ära av att ha bra fotografer anställda, men inte ta ansvar för att dessa har en fast anställning och ges möjligheter att utföra sitt arbeta och utvecklas.

Dessutom brukar det ofta framföras att bilden varit en mycket viktig del i Expressens journalistik, ända sedan starten på 1940-talet. Ett mål från ägarfamiljen Bonnier var att tidningen skulle till hälften bestå av bilder. En viktig del av den dagliga verksamheten som nu ska bedrivas utan personal.

Vi gratulerar fotograferna Christoffer Hjalmarsson, Anna-Karin Nilsson, Martin von Krogh och Linda Forsell till sina priser. Men tycker att Thomas Mattssons skryt kanske är i magstarkaste laget.

/Christer Hägglund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar