Plats:
Välj plats med omsorg. Börja med att fundera lite på vilka arter du vill fotografera. Det bestämmer till stor del var du ska sätta upp ditt gömsle. Tänk också på bakgrunden. Du vill ha en bakgrund som är lugn och inte stör motivet för mycket. Försök också att tänka lite på hur ljuset faller in på platsen och hur mycket. Om platsen där du ska mata fåglarna och fotografera inte är på din egen mark, tänk på att fråga markägaren om lov. Att anlägga fågelmatning och bygga ett gömsle ingår inte i allemansrätten.Gömsle:
När du väl bestämt var du ska placera din matning så behöver du ett gömsle. Ett permanent gömsle är det bästa, eftersom fåglarna efter ett tag accepterar gömslet som en naturlig del av omgivningen. Om du placerar ut ett rörlig gömsle kommer det att ta ett tag innan fåglarna vågar komma fram.Gömslet går att bygga av många olika saker. Ett exempel är att bygga ett av grenar. Byggmaterial finns ofta i skogen och det blir billigt. Nackdelen är att det tar ett tag att bygga och att det inte blir vattentätt. Fördelen med att inte använda dyrt, köpt material är att, om du inte har gömslet under kontroll på din egen gård så riskerar du att någon förstör eller stjäl material från gömslet. Se också till att bygga gömslet så stort att du sitter bekvämt. Du kommer troligen att sitta där i ganska många timmar.
Fågelmatare och mat
Själva fågelmatarens konstruktion och utseende är inte så viktigt. En variant är en matare utformad som en plattform. Den har fördelen att du kan placera olika dekorationer på den så att fåglarna sitter i en fin miljö. Exempel är mossa, bär, pinnar, etc.Maten däremot är väldigt viktig. Med maten styr du vilka fåglar du får in till din matning. Exempel på mat man kan använda är solrosfrön, nötter och talgbollar. Det finns fler typer av mat, men du måste se till att maten inte skadar fåglarna. Maten får inte vara färgad, saltad eller rökt. Om du börjar mata fåglar på hösten så måste du fortsätta genom hela vintern tills det börjar bli varmt igen på våren. Fåglarna riskerar annars att svälta ihjäl om de blir utan sin huvudsakliga försörjning av mat. Det är inte ovanligt att det går åt mer än 100 kg solrosfrö på en vinter om du har det som huvudsaklig mat.
Sittpinne
När du nu har funnit din plats, byggt ditt gömsle och lagt ut mat så kan du börjar fotografera. Sätt ut en vacker pinne eller gren på eller i närheten av mataren. Om du vill kan du söka upp några dekorationer som du placerar bredvid, till exempel bär, som livar upp din komposition och får det att se mindre arrangerat ut.Variera dig och var kreativ. Byt grenar, lägg maten så att den inte syns i kameran, använd hål i grenen för att lägga maten eller lägg den bakom grenen. Tänk också på att vända grenen så att det är troligt att fågeln sitter vänd mot dig.
Du behöver inte fotografera fåglarna vid matplatsen. Du kan också arrangera en lämplig gren eller liknande där fåglarna mellanlandar innan de kommer fram till maten. Fåglarna vill gärna sätta sig en bit ifrån mataren och kolla läget, och sedan återvända dit för att äta upp det som de nyss hämtat.
Ljus
Den bästa tiden för att fotografera är morgon och kväll. Det beror på att ljuset är mjukare vilket inte ger lika hårda skuggor. Det blir också lättare att få detaljer från ljusa partier och mörka partier i bilden. Molniga dagar är bättre än soliga av samma anledning, att skuggorna blir mjukare och mindre framträdande. Om du befinner dig i tät skog kan dock det hårda solljuset vara din vän, om ljuset diffuseras av träden omkring platsen.Komposition
Här är det mycket tycke och smak som styr, men det är vanligt att lämna mer utrymme i bilden åt det hållet som fågeln tittar eller flyger. Använd gärna tredjedelsregeln eller det gyllene snittet. Undvik störande element och försök ta bilden i fågels ögonhöjd. Du behöver inte alltid försöka fylla hela bilden med fågeln. Fåglar är snabba och behöver utrymme, även i bilden.Artikeln är en fri översättning av Bird photography near feeders. Originalförfattare är Tadas Naujokaitis som bor i Litauen. Se hans bilder på www.tadasnaujokaitis.tk
/Christer Hägglund
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar