måndag 4 november 2013

Kraftfull blixt

En kraftfull blixt är något man kan ha nytta av många gånger. Vår YongNuo YN-560 har ett ledtal på 58 och är lättarbetad, både som slavblixt och som huvudljusskälla. Den saknar TTL-funktionalitet, vilket innebär att man får ställa in exponeringen manuellt på kameran. Det här kan låta krångligt, men det är det inte och man kommer snabbt in i hur det fungerar och vilka variabler man har att leka med.

Blixtens tid styr vilken slutartid man använder, vilket oftast är 1/250-dels sekund. Bländaren räknar man ut med formeln

Bländare = Ledtal / Motivavstånd

Vilket ger att om vi i vårt fall har ett ledtal på 58 och motivet på 10 m avstånd, så blir bländaren 58/10=5,8 => bländare 5.6. Nu står man ju självklart inte med formel och räknar ut bländaren, men det kan ge en liten känsla för vad som är rätt så att man kan förbereda sig innan. Ovanstående gäller vid ISO 100.

En annan bra sak med den här externa blixten är att den har inbyggd optisk slavfunktion. Det innebär att om du använder den som slavblixt, för att till exempel lysa upp en bakgrund för att göra den vit, så ställer du bara in den optiska slavfunktionen så blixtrar den själv när du belyser motivet med ditt huvudblixtljus. Inga sladdare eller trådlösa utlösare.

Extern blixt Yongnuo Speedlite YN560




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar