lördag 16 november 2013

Bildstabilisering och stativ

En fråga som debatteras ibland är användandet av bildstabilisering när man har kameran på stativ. Tanken med bildstabilisering är att man ska motverka skakningar från fotografen genom att objektivet känner av dem och motverkar dem. Det finns då en viss risk att när objektiv och kamera sitter på stativ så finns det inga skakningar, men att objektivet rör lite på sina rörliga delar för att uppfatta och motverka skakningar ändå. Den rörelsen kan då, enligt många, ge upphov till oskärpa.

Det finns flera olika sorters bildstabilisering, IS på Canon, VR på Nikon, VC på Tamron och OS på Sigma för att nämna några. Dessutom finns det olika generationer av dessa som fungerar på olika sätt, då utvecklingen har gått snabbt framåt. Det gör att det är omöjligt att ge några specifika, generella råd.

Vissa nyare system har två eller till och med tre lägen, där det första oftast kompenserar för vibrationer i alla riktningar, medan läge två eller tre bara kompenserar för vibrationer i sidled, och då är tillämpbart vid panorering på stativ.

Ska man våga sig på ett generellt svar på frågan om bildstabiliseringen ska vara av eller på när man kör på stativ eller annat fast underlag så säger jag AV. Men det bästa är om du kan läsa manualen till ditt objektiv och se vad som anges där. Det du INTE ska göra är att slå på din bildstabilisering när objektivet är nytt och köra så sedan.

Ska bildstabiliseringen vara av eller på?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar