torsdag 28 november 2013

Isbjörnar i Kaktovik

Såg precis en fantastisk serie bilder på isbjörnar. Bilderna var tagna i Kaktovik i Alaska av amerikanen Drew Hamilton. Kaktovik är en by i distriktet The North Slope borough som vid folkräkningen 2010 hade 239 invånare. Kaktovik ligger inom nationalparken Arctic National Wildlife Refuge. Under kalla kriget hade det amerikanska försvaret en radarstation i byn, som ingick i varningssystemet  "Distant Early Warning Line".

Isbjörn, Ursus maritimus, är en släkting till brunbjörnen som lever i arktiska områden på norra halvklotet. Den känns lätt igen på sin vita päls, men är som sagt en nära släkting till brunbjörnen. Sentida forskning har visat att isbjörnarna härstammar från den nu utdöda populationen brunbjörnar på Irland, någon gång före den sista istiden.

Isbjörnen är köttätare och födan består huvudsakligen av vikare och andra sälar, valar och smådjur. När det är ont om mat äter den även as och kan ge sig på ungar av sin egen art. Isbjörnen är idag ett av få djur som ser människan som ett möjligt byte.

Tycker du att isbjörnen ser lugn och sävlig ut? Den kan även skynda sig. Som mest kommer en isbjörn upp i ca 40 km/tim. Det motsvarar en tid på 9 sek på 100 m, vilket skulle stå sig bra i ett OS eller VM i friidrott...

http://www.flickr.com/photos/13736715@N04/sets/72157636073510005/with/10034677076/

/Fotofyndet

Isbjörn, fotograferad i Spetsbergen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar