tisdag 26 november 2013

Fotograf bortförd i Syrien

Fotografen Niclas Hammarström och journalisten Magnus Falkehed har förts bort av en okänd grupp under en reportageresa i Syrien. De två prisbelönta frilansjournalisterna reste till Syrien förra söndagen och tog sig in via Libanon. Under resan har man regelbundet hört av sig till bildbyrån Kontinent, som hållit männens familjer uppdaterade. I söndags uteblev den förväntade rapporten och det visade sig senare bero på att männen förts bort i samband med återresan till Libanon.

Både Hammarström och Falkehed har erfarenhet av utlandsuppdrag sedan tidigare, och var förberedda på att det var oroligt i Syrien. Man var där som frilans och inte på uppdrag av någon tidning eller bildbyrå.

Enligt uppgifter i Aftonbladet var männen på väg mot den libanesiska gränsen i lördags vid 11-tiden, när okända män förde bort dem. Enligt Fredric Alm på Kontinent var de båda oskadda när de sågs sist, men i övrigt är det mycket knapphändiga uppgifter om hur överfallet gick till.

Enligt UD jobbar man med fallet och kontakter har tagits på olika nivåer. Förhandlingarna sköts av Sveriges Syrienambassad, som pga säkerhetsläget för närvarande är belägen i Beirut i Libanon.

Niclas Hammarström arbetade under många år för Aftonbladet, och var dess utsände i USA. Där har vi sett hans bilder från kända händelser som belägringen i Waco, 11 september-attackerna, bombdådet i Oklahoma City, fotbolls-VM 1994, sommar-OS i Atlanta 1996, etc. 1997 återvände han till Sverige. Hammarström är prisbelönad flera gånger om, och 2012 fick han ett prestigefyllt pris då ha vann andrapris i World Press Photo, i klassen årets nyhetsbildreportage med sitt reportage från Utöya. Detta skrev vi om tidigare, Svensk fotograf prisad

/Christer Hägglund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar