tisdag 18 september 2012

Motljusskydd, mot oönskat ljus

Ljuset är allt

Ljus är grunden i all fotografi, analog som digital. Vill du bli en mästerfotograf så är du nästan där om du lär dig bemästra ljuset. Vilket i och för sig inte är så lätt, men det är en annan sak, faktum kvarstår att ljuset gör bilden. En sak man måste kontrollera när man vill ljussätta sin bild, oavsett om det är utomhus i naturligt ljus eller inomhus med någon typ av konstgjort ljus, är varifrån ljuset kommer. Ljuset som fångas på bilden ska komma från motivet, och ingen annanstans. Ljus som kommer från andra håll än motivet kan ge upphov till konstiga fenomen, något som du säkert har märkt när du har tagit en bild där solen stuckit fram och du fått konstiga grönaktiga prickar på bilderna.

Fenomenet uppstår som sagt när ljuset kommer i fel vinkel in i objektivet, studsar omkring och passerar linserna i objektivet där det inte var tänkt. Ett sätt att minska risken för fenomenet är att använda ett motljusskydd. Motljusskyddet sätter en skyddande kant runt objektivets frontlins som gör att vinkeln där felvinklat ljus kan komma in minskas. Vår rekommendation är att alltid ha ett motljusskydd monterat på ditt objektiv, förutom när du använder den inbyggda blixten då motljusskyddet kan skugga motivet.



Motljusskydd Canon EF 70-200/f2.8 IS USM
Motljusskydd till Canon EF 70-200/f2.8 IS USM


Olika typer av motljusskydd

Formen på motljusskyddet kan variera lite. Många är bara helt runda, medan andra har en konstigt vågig form. Dessa brukar kallas för blomformade motljusskydd och anledningen till formen är enkel. Om motljusskyddet är helt runt så får ljuset en längre väg att gå till hörnen på bilden, vilket ger en risk för det som brukar kallas för vinjettering, alltså att hörnen på bilden blir mörkare än resten av den. Genom att göra motljusskyddet i den sk blomformen så mäter man ut så att ljuset får exakt lika lång väg att gå till alla delar av bilden.

Vilken typ du ska ha bestäms av ditt objektiv. Dels kan du titta på och helst köpa ett skydd av originaltyp, då är formen bestämd av tillverkaren. Finns det inget och du ska titta på ett själv så måste du först titta på objektivet. Snurrar frontlinsen när objektivet fokuserar? Det är mycket vanligt på t.ex. kit-objektiven från Canon och Nikon. Då kan man inte ha ett blomformat motljusskydd utan måste ha ett som är runt. Om objektivet internfokuserar, dvs att frontlinsen står stilla, kan du välja ett blomformat. Vilken längd skyddet ska ha beror på objektivets brännvidd och finns angivet på respektive modell.

Motljusskydd och andra kameratillbehör från Fotofyndet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar