söndag 30 september 2012

Frösö Zoo

En av de mindre kända djurparkerna i Sverige är Frösö Zoo strax utanför Östersund. Vi besökte parken för ett par år sedan och tänkte ge några tips och reflektioner utifrån vårt besök, både ur ett fotohänseende och för en barnfamilj.

Parken grundades 1960 av familjen Netterqvist. Den 42 hektar stora parken ägs fortfarande av familjen och har idag ca 700 djur totalt. Frösö zoo har idag Sveriges största grupp sibiriska tigrar.

Rent praktiskt sett är djurparken bra. Det är nära från bilparkeringen och det är lätt att ta sig in, även med barnvagn. Direkt när man kommer in kommer man till tivolidelen av parken. Vi gjorde misstaget att försöka få våra barn att gå och titta på djuren först och åka i tivolit senare, vilket barnen inte uppskattade alls.



Själva djurparken är okej, men inte mer. Jag tycker att det känns som att hägnen är betydligt mindre än på tex Kolmården, vilket gör det svårt att fotografera djuren utan att få störande staket i för- eller bakgrunden. De flesta hägn, som tex tigerhägnet, ligger i marknivå vilket gör det ytterligare svårt att få till bra bilder utan att fotografera genom staket. I safarihägnet finns blandade djur, bland annat giraff och antilop, och det hägnet är stort och lättare att få till bra bilder i. Kragbjörnens hägn ligger lite nedsänkt och ger därmed också bättre tillfälle till bilder.




Andra exempel på djur i parken är: Sibirisk tiger, lejon, alpacka, ringsvansad näsbjörn, polarvarg och älg.






Vill du kan du åka tåg runt parken och se djuren därifrån.



Har du ett teleobjektiv till din kamera ska du använda det. 70-200mm kan vara en lämplig storlek. Även om inte hägnen är så stora drar sig djuren undan och kan vara svåra att få med utan att ha lite brännvidd. Eftersom det är handhållet som gäller så eftersträvar man så korta slutartider som möjligt. Skydda alla frontlinser med ett UV-filter då det kan damma ganska friskt, vilket är ett klart bättre alternativ än att använda objektivlock som tas av och på och till slut försvinner.

Parken är öppen (2012) 16 juni till 19 augusti, kl 10-16. Under juli månad 10-18. Inträdet kostar 200 kr för vuxen, 100 kr för barn 5-12 år. Parkering kostar 30 kr per dag. Pris för åkattraktioner tillkommer. I parken finns restauranger och andra serveringar. Mer information finns på hemsidan.

Om du ändå är på Frösön kan det vara lämpligt att besöka utsiktstornet som är beläget på öns högsta punkt, 468 möh, och från vilket man vid klart väder kan se ända in i Norge.

Utsiktstornet på Frösön

Utsikt från marknivå vid utsiktstornet.


Fotofyndet, kameratillbehören för alla djurfotografer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar