söndag 2 september 2012

Kolmårdens djurpark, bilder & tips

För den som tycker om att fotografera djur och inte har möjlighet att sitta ute i flera dygn i sträck så erbjuder alla våra fina djurparker ganska bra möjligheter. Har man dessutom barn så är besöket klockrent, jag vet nästan inget barn som inte jublande springer till bilen om man erbjuder ett besök på en djurpark.

Det går att få till fina bilder på ganska många djur i djurparkerna, både våra egna stora rovdjur och djur från andra kontinenter. Det kanske är på sin plats dock att man ska vara tydlig med att bilden är tagen i en djurpark och inte i det vilda.
  
Vid ett besök på Kolmårdens djurpark under 2011 hade vi riktig tur och kom precis efter bilen med de två djurskötarna som gav djuren mat. Det var bland andra björn, varg, snöleopard och tiger som blev utfordrade och för vissa av dessa kunde det gå så lång tid som 14 dagar mellan mattillfällena, så vi hade verklig tur.
  
Några reflektioner och tips från vårt senaste besök på Kolmårdens djurpark:
  • Vill du se allt i någorlunda lugn och ro bör du satsa på ett tvådagarsbesök. Om inte, bestäm dig innan för vilka djur du vill koncentrera dig på.
  • Det är mycket att se och långt att gå. Har du barn med dig så kan det vara idé att damma av barnvagnen även om den inte används längre. Trötta, långsamma ben gör att man inte hinner med att se allt och innehavaren av sådana ben tenderar ofta bli på sämre humör. Bra att förvara regntåliga kläder och dryck i dessutom.
  • Kan du välja dag och därmed väder, välj gärna en sval dag i början av säsongen. Djuren är mycket mer alerta då.
  • En telezoom är att föredra då många av djuren trycker en bit ifrån där man får stå och titta på dem. 70-200mm kan vara lämpligt. Ett längre, tex 150-500mm kan också fungera om du har en annan kamera med normalzoom för djuren som är på närmare håll och eventuella familjebilder.
  • När det gäller vinklar är det väldigt olika mellan hägnen. Elefant, tiger och vissa av djuren på savannen går att få i riktigt bra vinklar. Om du måste fota genom ett galler, se till att stå riktigt nära och kör med kort skärpedjup så syns gallret förhoppningsvis inte alls på bilderna.
  • Delfinshowen är fantastisk. Se till att komma i tid för att få bra platser. Halvskum lokal och snabba delfiner gör att du behöver ljusstark optik och höga ISO-värden. Experimentera gärna med att panorera med delfinerna och lite längre slutartid. Lyckas du blir bilderna riktigt bra, men det är svårt. Har du bestämt dig för att få bra bilder rekommenderar jag två besök, så att du vet ungefär vad som händer.
  • Rovfågelsuppvisningen sägs vara riktigt bra, jag har själv aldrig sett den. Här kan du få riktigt fina bilder på nära håll på stora rovfåglar.
  • För dig som inte besökt parken på ett tag kan det vara på sin plats att berätta att safariparken som man åkte bil igenom inte finns längre. Den är istället ersatt med en linbana som går precis ovanför safariparken. Ett riktigt lyft tyckte vi! Nu får man dessutom guide på olika språk i linbanekorgen. Det går att få riktigt fina bilder på djuren på många ställen längs linbanan.
Som vid alla sådana här besök så gäller det att ha sitt kamerabatteri laddat, ett extra i fickan och gott om plats på minneskortet. Vi hittar ingen information om det är tillåtet med kamerastativ i djurparken. Det är väldigt vanligt att det finns restriktioner så om du funderar på att ta med dig ditt stativ så bör du kolla med parken först.

Inträdet kostar 395 kr för vuxen för en dag. För två på varandra följande dagar är priset 510 kr, dag två kostar alltså endast 115 kr. Därtill kommer 50 kr för parkering. Om du vill finns ett begränsat antal skrindor att hyra för att köra utrustning på. Priset är 40 kr. Parken är öppen stora delar av året, vissa tider dock bara på helger. Se hemsidan för mer information.
 
Lodjursunge

Pappa björn. Europeisk brunbjörn Ursus arctos arctos

Björnunge

Mamma björn känner att det är mat på gång.

"hmm, det måste vara mat på gång..."

Järv, Gulo gulo

Snöleopard, Uncia uncia


Tigrarna ligger och jäser i solen.

En gäspande tiger ser nästan lite skräckinjagande ut.

Linbanan över safariparken.


Vacker utsikt bitvis i linbanan.

Delfinshowen är magisk.

Fantastiska djur, snabba, smidiga och otroligt intelligenta.

Fler bilder följer i ett senare inlägg.

Fotofyndet, kameratillbehör för djurfotografen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar