tisdag 4 september 2012

Berömd fotograf död

Det var inte som fotograf han var mest känd, men några av hans bilder är ändå några av världens mest kända och tryckta bilder. Mannen vi talar om är astronauten Neil Armstrong (5 augusti 1930-25 augusti 2012), den förste att ta ett steg på månen och befälhavare i den grupp från Apollo 11 som i juli 1969 landsteg på månen. Hans bilder på kollegan Buzz Aldrin är några av världens mest kända, granskade och ifrågasatta bilder.


Buzz Aldrin på månen. Foto: NASA (Neil Armstrong)
Buzz Aldrin på månen. Foto: NASA (Neil Armstrong)

Neil Armstrong föddes 1930 i Wapakoneta, Ohio. Han fick tidigt ett flygintresse och tog redan som 15-åring flygcertifikat. Efter studier på universitet med en examen i Aeronautical Engineering 1955 hamnade han i flottan i Pensacola. Armstrong hamnade i hetluften riktigt under Koreakriget där han flög ett antal skarpa uppdrag under 1951 och 1952, och bland annat blev nedskjuten en gång. Efter hemkomsten blev han testpilot och flög bland annat jet för första gången 1957. 1958 påbörjades nästa steg i karriären när han blev utvald till US Air Force astronautprogram. Första gången han flög i rymden var 16 mars 1966 i Gemini 8. Det som gjort Armstrong känd för nästan varje levande människa är dock landningen på månen. Den 20 juli 1969 kl 20.17 UTC tog månlandaren mark och Armstrong rapporterade till kontrollen i Houston med de berömda orden: "The Eagle has landed". Senare tog han de första stegen på månen, och tog de berömda bilderna av kollegan Buzz Aldrin som gjort honom till en av världens mest kända okända fotografer.

Neil Armstrong

Kamerorna som användes vid månlandningen var svenska, Hasselblad 500EDC (electric data camera), eldrivna och med fast optik med en brännvidd på 60mm. Man tog enligt Hasselblad totalt 232 färgbilder och 107 svartvita bilder av månens yta. Endast filmkassetterna togs med tillbaka, kamerorna lämnades kvar. För Hasselblad var rymdkamerorna företagets stora genombrott och hade ett icke mätbart reklamvärde. Ett exempel på det var vid en rymdpromenad under en tidigare rymdfärd när astronauten Michael Collins tappade sin kamera och utbrast: drop“Damn! I’ve dropped it. I’ve dropped my Hasselblad!” vilket kablades ut över världens medier. Ett exemplar av månkameran ställs ut på Tekniska Muséet.

Den 25 augusti 2012 avled Neil Armstrong vid en ålder av 82 år, i sviterna av en hjärtoperation som genomfördes för några veckor sedan.

/Fotofyndet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar