söndag 16 september 2012

Den gamla skolan

Under veckan som gick hade jag förmånen att tillsammans med några fler medlemmar från Sundsvalls Fotoklubb besöka den 100 år gamla skolbyggnaden i Skönsberg i Sundsvall. Skolbyggnaden används inte idag och är därför stängd, låst och avstängd. Vi hade en medlem i klubben som via kontakter fixade så att vi fick komma in och få upplåst överallt.

En byggnad som inte används längre och som är så gammal som 100 år rymmer många spännande bilder. Dels är det en byggnadskonst som inte används längre, dels så är det känslan i lokalerna där så många barn och ungdomar passerat. Det känns otrolig att barn gick upp för samma stentrappa på väg till klassrummet redan när första världskriget rasade ute i Europa.

Denna veckas fototips blir därför att hitta en övergiven byggnad eller plats och i den hitta alla vinklar och kompositioner som inte alla ser, men som finns där. De som ger känslan av allt som hänt under årens lopp... Naturligtvis frågar man om lov innan man går in.

I en senare bloggpost ska vi ta upp skillnaden mellan Urban Exploration (UE), ruinromantik och industriell arkeologi.

Lämplig utrustning vid ett sådant här besök är vidvinkelobjektiv, kamerastativ (det är ofta lite mörkt så slutartiderna blir långa) och en kameraryggsäck som är skön att bära (man lämnar inte gärna sin utrustning någonstans då det ibland är svårt att hitta tillbaka).

Några viktiga händelser under 1912 när Skönsbergs skola öppnades (källa: Wikipedia):
Den 6 januari och 14 februari blir New Mexico och Arizona den 47:e resp. 48:e delstaten att ingå i den amerikanska unionen. Den 17 januari kommer britten Robert Scott fram till sydpolen, en månad efter att norrmannen Roald Amundsen blivit först. Scott fryser ihjäl på tillbakavägen. I april lägger den svenska regeringen fram ett förslag om kvinnlig rösträtt. Förslaget stoppas i maj av Första Kammaren. På natten mellan 14–15 april sjunker det brittiska passagerarfartyget Titanic efter att ha kolliderat med ett isberg i Atlanten. Platsen är cirka 600 kilometer utanför Newfoundland och fartyget är på väg från Southampton i England till New York. Totalt finns 2227 personer ombord och av dessa omkommer 1522. Omkring 130 svenskar finns med ombord, varav 90 omkommer. Förlisningen är en av de största maritima katastroferna i fredstid.
 
Den 1 juni invigs Stockholms stadion inför olympiska spelen, ett bygge som har kostat 1 188 000 kr. Den 6–22 juli genomförs de 5:e moderna olympiska spelen i Stockholm, med nybyggda stadion som huvudarena. Representanter för 28 länder finns på plats, och Sverige vinner medaljligan före USA. 2 387 idrottare deltar, och totalt kommer 327 000 åskådare. Den 1 december öppnas den första etappen av järnvägen Inlandsbanan, ÖstersundStrömsund. Under året utökas den obetalda ledigheten för nyblivna mödrar i Sverige till sex veckor.
 
Bland de nyfödda under året märks Prins Bertil, den nordkoreanske diktatorn Kim Il Sung och den svenske diplomaten Raoul Wallenberg. 14 maj avlider August Strindberg i Stockholm, vid en ålder av 63 år.

Skönsbergs skola, uppförd 1912
 
Det periodiska systemet, nedrivet och liggande på golvet

En bild som får mig att tänka på af Klintbergs bok
Den stulna njuren

Trappa som trampats av åtskilliga par skor på 100 år

Okänt om elektrikern hängt av sig väska och overall och
dött på platsen, eller om någon vill skämta...


Bokförvaring


Kameratillbehören för ruinromantiker

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar