onsdag 19 september 2012

Bilora Geo Tagger, en användarguide

Själva idén med vår GPS för kameran Bilora Geo Tagger och andra liknande produkter är riktigt bra, nämligen att positionsmärka, eller geotagga, sina bilder. Reser man mycket så kan det efter ett tag bli svårt att hålla reda på var bilderna är tagna och då kan uppgifterna som GPS:en registrerar vara till stor hjälp. Vi har under ett par dagar använt en Geo Tagger och tänkte kort redogöra för hur den fungerar.


Att fotografera med Geo Tagger

Själva enheten sätter man i blixtskon på kameran och när en bild tas får Geo Taggern signal från kameran och positionen registreras. Ser man att lysdioden på Geo Taggern blinkar till i grönt vet man att registreringen lyckats.



Canon EOS 30D med Bilora Geo Tagger monterad
Canon EOS 30D med Bilora Geo Tagger

Inladdning av GPS-positioner

När man har fotograferat klart åker man hem och ansluter Geo Taggern till datorn genom en USB-kabel. Själv använder jag ett Eye-Fi-kort numera så själva inladdningen av bilderna sker automatiskt så snart jag är inom räckhåll för vårt trådlösa hemnätverk.

Eye-Fi Center
När man anslutit Geo Taggern och startat programmet Taggr (medföljer, se Biloras hemsida för senaste version) så får man upp programmets huvudsida. På vänstra halvan finns GPS-data och på den högra halvan finns bilderna.


GPS-data importeras från Geo Taggern med knappen "Import GPS Captures". På den högra delen väljer man längst upp i vilken mapp bilderna man vill tagga ligger, "Source folder". Om man vill att de taggade bilderna ska kopieras till en ny mapp så väljer man den på raden under, "Destination folder". När man känner sig klar är det bara att klicka på "Tag photos". Bilder som inte har blivit taggade har en blå droppformad symbol medan symbolen är grön på bilder som blivit taggade. Vad är det då som händer när bilden taggas? Jo, först och främst så skrivs platsen där bilden togs in i jpg-filens Exif. Bildens Exif når man genom att högerklicka på filen i Utforskaren och välja "Egenskaper". På fliken Information står under Beskrivning adressen där bilden togs



och lite längre ned under GPS står koordinaterna i Longitud, Latitud och Altitud (höjd över havet).


Google Maps & Google Earth

Om man högerklickar på bilden i Taggr kan man även välja att se i Google Maps var bilden är tagen, Show location in browser. Det kan vara ett lättsamt alternativ om man vill se positionen för en enstaka bild. Bilden man får upp hos Google Maps kan ses i Street View-läge. Positionen för bilden nedan är rätt så när som på ett par meter, jag stod precis på andra sidan om gräset.


Samtidigt skapas även en kml-fil med information för programmet Google Earth. Programmet är gratis och kan laddas ned på Google Earth hemsida. När man öppnat Google Earth så kan man välja att läsa in information från Tillfälliga platser (Arkiv / Öppna), och om man läser in den nyss skapade kml-filen så hamnar den här.


Man får också en vy över där bilderna togs samt små tumnaglar. Man kan zooma in ända ner på husnivå och får därmed ganska bra koll på exakt var bilden togs. Under våra tester slog det fel på några meter på första bilden i några fall (ca 15-20m), men efter ett par bilder så var noggrannheten nere på bara någon enstaka meter. Vi provade även att ta någon bild i bilen under färd, och även det lyckades Geo Taggern registrera.

Bilderna tagna på Eon Arena.

Summering av test

Vi är mycket nöjda med testerna av kamera GPS:en Bilora Geo Tagger och rekommenderar dig som reser med kameran att skaffa en.

Provbilderna som togs idag:

Timrå kyrka

Timrå kyrka

e-on Arena, där Timrå IK spelar sina hemammatcher i
ishockeyns elitserie.

Bergeforsens kraftverk, bygget av det nya utskovet.

Fotofyndet, kameratillbehör & kamera-GPS

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar