fredag 5 december 2014

Skandobs-appen förbättrad

Skandobs, Naturvårdsverkets system för att rapportera in observationer av stora rovdjur, finns nu tillgänglig i en ny och bättre version. Appen används för folk som rör sig ute i skog och mark och som kan hjälpa Naturvårdsverket att uppskatta antalen av vissa djur.

- Allmänhetens medverkan i övervakningen av de stora rovdjuren är viktig. Vi arbetar kontinuerligt med att uppdatera och förbättra både databasen Skandobs och appen där man lägger i sina rovdjursobservationer. Målet är att göra båda delarna användarvänliga för användare både i Norge och Sverige, säger Magnus Kristoffersson handläggare på Naturvårdsverket.

Bland förbättringarna märks en ny kartversion som ska göra nedladdningen av kartan till telefonen snabbare och se information om djurens spår.

Tack vare lättheten att se spår på vintern är det främst under den årstiden man inventerar rovdjur. Naturfotografer som ofta rör sig ute i naturen bör hjälpa Naturvårdsverket med inventeringen av rovdjur och då är Skandobs ett utmärkt hjälpmedel.

-  Upplysningar om rovdjur bidrar till bättre kunskap om rovdjursstammarnas storlek och utbredning. Det är därför viktigt att alla som ser rovdjur, spår eller andra tecken registrerar sina observationer, avslutar Magnus Kristoffersson.

Skandobs finns tillgänglig på Google Play och AppStore

Varg (Canis lupus lupus)
Fotograferad i djurpark.

Foto: Christer Hägglund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar