lördag 6 december 2014

Finlands självständighetsdag

Idag firas Finlands självständighetsdag till minne av att Finland denna dag 1917 förklarade sig självständigt från Ryssland. Orsaken till att Finland förklarade sig självständigt var att tsar Nikolaj II abdikerat och det formellt var han som själv stod för unionen med Finland. Samtidigt hade Ryssland nog med revolutionen och de nya kommunistiska ledarna utlyste rätten till allmänt utträde för Rysslands folk, vilket finländarna ansåg ge dem rätt att återta makten över sitt land. Dock var den regeringsförklaring som fanns dels svensk och dels ålderstigen, och därför författades en ny. Denna klubbades i lantdagen, Finlands riksdag, den 6 december 1917 och Finland blev därmed en självständig republik.

Finland och Sovjetunionen hade under hela Sovjetunionens existens komplicerade grannrelationer och utkämpade två krig, Finska vinterkriget 1939-40 och Fortsättningskriget 1941-44. Efter kriget utövade Sovjetunionen starka påtryckningar på Finland och påverkade främst utrikespolitiken.

Eftersom Finland stred mot Sovjet under kriget så ansågs man strida på Tysklands sida, och ådömdes därför ett ett större krigsskadestånd till Sovjet. Detta betalades bland annat med maskiner, jordbrukstraktorer, skogsmaskiner och annat. För att hantera detta bildades 1951 Valmet Oy, Valtion Metallitehtaat (Statens metallverkstäder) som kom att bli en välkänd tillverkare av traktorer, idag Valtra, och maskiner för pappersmassa, papper och fiberskivor. De senare verksamheterna bytte senare namn till Metso men heter idag återigen Valmet. Det är dock inte alla som känner till att namnet på finska och svenska världsledande maskiner för pappersmassa och papper har sitt ursprung i krigsskadeståndet till Sovjetunionen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar