måndag 29 december 2014

Olyckligt att fastna på bild

Ett kompisgäng bestående av fem män och en kvinna besökte i november förra året ett militärförråd i Höörs kommun i Skåne. I polisförhör berättar de att de fått en idé om att åka ut och titta på några "ödehus som kanske var hemsökta". Någon i kompisgänget kände till en plats där det fanns militärförråd och man begav sig dit.

Militärförrådet visade sig vara låst, men de påhittiga personerna löste det och tog sig in. Inne i förrådet fanns det militär materiel, vilket man kan tycka borde ha väckt vissa misstankar om att byggnaden inte var övergiven. Istället fann man en övervakningskamera som satt fastskruvad på en stridsvagn. Istället för att med säkerhet konstatera att stridsvagnarna och övervakningskameran med intill visshet gränsande sannolikhet borde innebära att förrådet fortfarande var ett aktivt skyddsobjekt, fortsatte man sin upptäcksfärd. Man hann dessutom in i ytterligare två förråd. Vakten vid regementet på Revinge hade dock upptäckt intrånget och skickat ut polis och hela gänget greps efter en kortare springtur i skogen.

Förråden är skyddsobjekt och är skyltade med gula skyltar enligt gängse regler. Lunds tingsrätt dömer en av männen, en 28-åring med hela 34 punkter i belastningsregistret, till två månaders fängelse för olaga intrång, stöld av övervakningskameror och tre fall av olovlig körning. De övriga åtalade männen döms för olaga intrång och stöld av övervakningskameror till samhällstjänst respektive villkorlig dom och böter. Kvinnan döms endast för det olaga intrånget.

Återigen en påminnelse om att om man som urban explorer ska utforska övergivna byggnader eller annat så ska man tillse att platsen verkligen är övergiven. Försvarets skyddsobjekt är inte ett bra ställe. Jag ställer mig dock tvivlande till att urban exploration var det verkliga syftet med just ovanstående besök i förrådet.

/Fotofyndet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar