söndag 7 december 2014

75 år sedan Slaget vid Suomussalmi

Idag är det 75 år sedan striderna inleddes i det som kom att kallas Slaget vid Suomussalmi i det finska vinterkriget. Slaget har många gånger sedan dess använts som ett exempel på hur en mindre styrka med god lokalkännedom och hängivelse kan besegra en numerärt avsevärt större fiende.

Den 30 november gick ryska trupper över gränsen mot Finland. Man gick mot byn Suomussalmi, som ligger några mil norr om Kuhmo och inte alls långt ifrån Wild Brown Bear som jag besökt för att fotografera björn och järv. Tanken var att inta Uleåborg och på så sätt dela Finland i två delar.

De sovjetiska styrkorna lyckades den 7 december inta Suomussalmi, som brändes ned av de finska styrkorna under reträtten för att hindra ryssarna att skydda sig mot kylan i byn. Finländarna drog sig tillbaka över några sjöar och samlade kraft för ett motanfall.

Genom förstärkningar och heroiska insatser lyckades finländarna den 27 december återerövra Suomussalmi och ryssarna flydde i panik över de frusna sjöarna. Ryssarnas 44:e division avancerade österifrån mot området men inringades av finska styrkor på vägen dit. Mellan den 4 och 8 januari lyckades finska trupper splittra den sovjetiska divisionen i små isolerade grupper, som man sedan eliminerade.

Slaget ses ännu idag som en symbol för vinterkriget och det finländska folkets starka vilja att försvara sitt land, där 11.000 finländare försvarade sig mot ca 50.000 sovjetiska soldater. Bland orsakerna till den finska segern brukar nämnas:


  • större mobilitet, finländarna hade vintervana, kunde åka skidor och transportera materiel på slädar
  • flexibel strategi, bra befäl som bland annat riktade anfall mot de sovjetiska soppköken, vilket gjorde fiendesoldaterna hungriga, frusna och demoraliserade
  • signalspaning, den finska signalspaningen mot ryssarnas kommunikation via telefonledningar var framgångsrik vilket gav finländarna uppgifter om truppförflyttningar i förväg
  • materielen, kläder och övrig utrustning var anpassade för snö och kyla
  • dålig sovjetisk taktik, terrängen i området gjorde användning av mekaniserade divisioner olämplig. Vägnätet bestod i denna skogbeklädda träskmark till stor del av stigar, vilket gjorde att de sovjetiska mek.brigaderna tvingades hålla sig till ett fåtal större vägar, något som gjorde dem lätta att förutse och utmanövrera

De finländska trupperna led förluster på ca 1.000 man, samt lika många skadade, medan de sovjetiska trupperna förlorade upp mot 27.500 man och fick ca 2.100 man tillfångatagna.

Finsk fd gränsvaktarstation i omrdet strax söder om Suomussalmi,
vid Vartius.

Foto: Christer Hägglund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar