torsdag 6 november 2014

Tidningarna säger upp fotografer

Många dags- och kvällstidningar säger upp alla sina fotografer. Nu senast var det GöteborgsPosten och det var inte alls längesedan Expressen-koncernen med GöteborgsTidningen och Kvällsposten gjorde samma sak. En bekant berättade om när han själv var anställd som fotograf på Aftonbladet. Då var man inte mindre än 26 heltidsanställda fotografer, och sex var alltid i tjänst. Dygnet runt, året runt.

Det fanns tidningar med olika politisk åskådning, där text och bild vinklades utifrån den egna ideologin. Fotograferna tog bilder som passade in i "sin" tidning och bildredaktörerna valde ut bilderna som passade bäst in för tillfället. Idag förlitar man sig på att skrivande journalister ska kunna göra samma jobb, eller helt på att allmänheten ska förse tidningarna med bilder. Dessutom ägs flera tidningar med olika politisk ideologi av samma koncerner och samma journalist kan därför skriva en text som hamnar i flera tidningar.

Tidningsbranschen är verkligen en bransch i kris men gud vet om man inte genom alla dessa grepp förvärrar situationen alldeles själv.

/Fotofyndet

Expressen 2008.jpg
"Expressen 2008" av Holger.Ellgaard - Eget arbete. Licensierad under 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar