fredag 14 november 2014

Recension: Spionjägaren 2: Säpo, IB och Palme

Del 2 av fd chefen för Säpos kontraspionage Olof Frånstedts memoarer. Efter del 1 var förväntningarna stora även på del 2, och jag blev inte besviken. Frånstedt levererar en hel del initierade fakta om några av våra viktigaste händelser i efterkrigstiden.

Dock tycker jag att man hör ganska klart att det är en partsinlaga i vissa fall, som t ex i de många konflikterna med det socialdemokratiskt styra underrättelseorganet IB. IB, som avslöjades av Peter Bratt och Jan Guillou 1973 hade då ägnat sig åt otillåten underrättelseverksamhet både inom och utom Sveriges gränser. Efter avslöjandet organiserades IB om och fortsatte verksamheten i stort sett i samma omfattning som innan. Det förefaller inte särskilt troligt att, som Frånstedt beskriver det, IB klantade till och bedrev alla sina operationer med olagliga medel, samtidigt som Säpo aldrig under Frånstedts år genomförde några operationer som bröt mot lagen.

Efter sin tid som chef för kontraspionaget var Frånstedt länspolismästare i Göteborg och sedan egenföretagare i Malaysia innan han 2008 återvände till Sverige. Det var också under åren i Malaysia som han fick beskedet om mordet på Olof Palme och drog sig till minnes ett möte med en kvinna några år tidigare, ett möte som nu gav honom kalla kårar.

Klart läsvärd!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar