torsdag 27 november 2014

Kraftig kritik mot Visit Sweden

Visit Sweden, som verkar för utlänningars turistande i Sverige och som ägs av svenska staten och Svensk Turism AB, får kraftig kritik mot reglerna i en fototävling som man arrangerar. Tävlingen går ut på att fotografer skickar in bilder till tävlingen och vinnaren får sedan ett pris i form av en förstoring på canvas av sin egen bild.

Förutom att priset nog får anses vara det snålaste i mannaminne har avtalet man accepterar genom att skicka in sin bild skrivits på ett sådant sätt att Visit Sweden inte kan tvingas ta juridiskt ansvar för några problem som kan uppstå vid publicering av bilden. Det är istället fotografen som tvingas garantera att bilden kan användas i marknadsföringen. Efter lagstiftningen skiljer sig markant i olika länder är det helt omöjligt för fotografen att garantera att bilden uppfyller alla juridiska krav i alla länder som Visit Sweden avser att publicera den.

Svenska Fotografernas Förbund anser vidare att avtalet, som kräver att upphovsmannen säger upp sina ekonomiska och ideella rättigheter till sitt alster, är olagligt.

Fortsättning lär följa i den här frågan, men var generellt uppmärksam med villkoren i olika tävlingar och läs det finstilta mycket noga. Det kan sluta med att du säljer din bästa bild för all framtid för en spottstyver.

/Fotofyndet



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar