måndag 3 november 2014

När EN bild betyder allt

Vi har flera gånger berättat om tillfällen när en eller flera bilder har haft en avgörande betydelse för hur olika händelser slutat. Det har varit för världen både stora och små händelser. En för världen ganska liten händelser men för svenska folket stor, var Engla Höglunds försvinnande i april 2008.

10-åriga Engla försvann på vägen hem i Stjärnsund i Dalarna den 5 april 2008. Hon hade varit och lekt med kamrater en bit hemifrån och skulle få cykla hem ensam för första gången. När hon inte kom hem och modern inte fick kontakt med henne på mobiltelefon anmälde hon henne försvunnen. En stor sökinsats inleddes och fallet fick omdelbart stor uppmärksamhet i media i hela Norden. Flera hundra personer deltog i sökandet, bland annat poliser, hemvärn och många civila, som sökte i skogarna runt Stjärnsund.

Under tiden som sökinsatsen pågick påbörjade polisen en utredning och bad allmänheten om hjälp. Man fick ganska snart in foton från Tomas Langton, 56, som köpt en ny kamera och som på vägen hem till några bekanta som han och hustrun besökte flitigt testade sitt nyinköp. Sällskapet mötte Engla på cykel på väg mot hemmet. Parets bekanta kände igen henne. Langton fångade Engla på bild och tog en knapp minut senare, från brösthöjd och utan att sikta, bilden som skulle visa sig bli så viktig. På bilden fanns en röd Saab, och när polisen gjorde en slagning på bilen och dess ägare, visade det sig att ägaren, en långtradarchaufför vid namn Anders Eklund, tidigare var fälld för våldtäktsförsök och sexuellt tvång. Detta väckte såklart utredarnas intresse och man undersökte Eklund närmare. Han stoppades två dagar senare på Hallandsåsen, greps, anhölls och förhördes om eventuell inblandning i försvinnandet.

Den 13 april erkände Eklund att han mördat Engla Höglund och han visade utredarna var kroppen fanns. Inom kort erkände han även mordet på Pernilla Hellgren i Falun 2000 samt ett våldtäktsförsök i Sandviken 2006. Eklund har, sedan han anhölls, kontrollerats mot ett stort antal ouppklarade brott och har nu senast varit aktuell i ett fall med en försvunnen sexårig flicka i Sävsjö 1997.

Om inte Tomas Langton med sin nyinköpta kamera lyckats fånga Anders Eklunds bil på sin bild är det mycket som talar för att vi hade haft ett olöst försvinnande på en 10-årig flicka, ett olöst mord på en 26-åring i Falun och ett olöst våldtäktsförsök. Fallet med Engla är som sagt kanske ingen världshändelse, men det satte sig djupt i det svenska folket.

/Christer Hägglund


Fotofyndet, kameratillbehör

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar