lördag 17 maj 2014

Vi gratulerar Norge, 200 år idag!

Att Norge firar sin nationaldag idag den 17:e maj vet de flesta av oss om. Men exakt vad är det norrmännen firar egentligen? Vår egen nationaldag är en hittepådag som i efterhand råkade sammanfalla med en stor händelse, mer om det senare, men vad är det norrmännen firar?

Efter att Napoleonkrigen avslutats så befann sig Danmark-Norge på den förlorande sidan. Freden i Kiel undertecknades den 14 januari 1814 och i den tillföll Norge istället Sverige under konung Karl XIII. Norrmännen hade dock ingen större lust att tillhöra sin granne i öster och man samlade därför en konstitutionell församling i Eidsvoll, där man den 17 maj 1814 undertecknade Norges konstitution. Den danske kronprinsen Kristian Frederik av Danmark-Norge utropade sig till kung över Norge. Karl XIII, som var bror till Gustav III och kusin med Katarina den stora av Ryssland, accepterade inte tanken på ett självständigt Norge och begav sig den 26:e juli på ett fälttåg mot norrmännen. Striderna varade dock inte så länge utan den 14 augusti ägde de sista striderna rum och förhandlingar inleddes.

Resultatet av förhandlingarna blev unionen mellan Sverige och Norge som sedan varade fram till 1905, en union som gav Norge betydligt mycket mer frihet än det som fredsfördraget från Kiel stipulerade.

Det betyder att det är exakt 200 år sedan Norge tog sitt första steg mot självständighet.

Därför super norrmännen idag!

/Fotofyndet

Bild från Röros, en mycket gammal stad i Norge

Foto: Christer Hägglund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar