söndag 3 februari 2013
Ruinromantik, industriell arkeologi och urban exploration
Namnen är många, men de betyder alla ungefär samma sak, nämligen att hitta och ofta dokumentera gamla byggnader och anläggningar som är nedlagda och i olika grader av förfall. Ruinromantiker och industriella arkeologer brukar ta avstånd från urban exploration-kulturen, då denna innehåller en icke föraktlig del av olaglig verksamhet. Medan de två första nöjer sig med att ta en bild eller två genom en låst grind, har UE-utövaren oftast inga invändningar emot att själv skaffa sig tillträde genom att bryta upp låset. Det finns dock ett hederskodex bland UE-utövare att inte förstöra mer än nödvändigt, både med hänsyn till objektet, ägaren och andra upptäckare. Vi vill såklart inte uppmuntra till någon illegal verksamhet utan förespråkar kontakt med fastighetens eller anläggningens ägare, som inte sällan medger tillträde till sina sevärdheter. Det förutsätter såklart att det finns möjlighet till ett besök, främst med tanke på din egen säkerhet.
För en fotograf är den här verksamheten otroligt spännande. Det finns massor av gömda och glömda platser, vissa inte alls långt från där vi normalt vistas och lever. Inte sällan bjuder dessa både på spänning och vacker arkitektur. Exempel på platser som är populära i dessa kretsar är nedlagda fabriker, skolor, sjukhus, övergivna städer, underjordiska anläggningar som exempelvis servicetunnlar, skyddsrum och gamla försvarsanläggningar.
Försvaret har sedan man började lägga ner sina anläggningar runt om i landet blivit riktigt skickliga på att skydda sig mot intrång från nyfikna. Alla ingångar gjuts i regel igen och förseglas inte sällan med ett lastbilslass bergkross. Anledningen till detta är såklart främst säkerheten. I bergrum samlas en stor mängd vatten, fukten leder till mögel och annat som är hälsovådligt att andas in. Dessutom kan det vara sparsamt med syre i vissa delar av bergrummen och elektriska installationer kan vara exponerade.
En av Sveriges mest kända fotografer inom det här området är Jan Jörnmark. Jörnmark är författare och docent vid Göteborgs universitet och har skrivit ett flertal böcker om internationell företagsamhet. Han är dock känd för fler människor som författare till böckerna boken Övergivna platser (2007) och Övergivna platser två (2008). Jan Jörnmark medverkade även i SVT:s dokumentär Glömda platser, som sändes i K special hösten 2010.
Ut och upptäck de glömda, det finns där ute, men vår rekommendation är att fråga om lov och att gå efter samma princip som i naturen: Take nothing but pictures, leave nothing but footprints
Kameratillbehör för urban explorers & ruinromantiker
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar