tisdag 26 februari 2013

Oscarsgalan

Oscarsgalan, the Oscars som amerikanerna säger som kortnamn, eller the 85th Academy Awards om man ska vara formell, är en av de största händelserna på året för amerikansk massmedia. Fotografuppbådet är enormt och de stora bild- och nyhetsbyråerna har slimmade organisationer för att så snabbt som möjligt nå ut med bilder till tidningar och andra bildköpare.

Nyhetsbyrån Reuters bildredaktörer Peter Jones och Sam Mircovich förklarar i den här videon hur bilderna skickas från fotografen, via Mike Blake i mediarummet på galan, vidare ut till köpare runt om i världen.

Reuters laguppställning på galan var:
Mario Anzuoni – Arrivals 2
Mike Blake – Photo Room
Gary Hershorn – Awards Show
Lucas Jackson – Orchid Court
Lucy Nicholson – Arrivals 1

Videon hittar du här, Editing the Oscars

Oscar är ett amerikanskt filmpris som delats ut varje år sedan 1929. Det är den amerikanska filmakademien och ABC som idag delar ut priset. Alla filmer som haft premiär året innan galan och gått upp på bio i Los Angeles kan bli nominerade.

Själva statyettens namn är Academy Award of Merit, men dess smeknamn Oscar har med tiden blivit synonymt med priset och galan. Statyetten är en guldpläterad figor som väger 3,85 kg och är 34 centimeter hög. Den föreställer egentligen en riddare med en korsriddares svärd, som står på en filmrulle med fem ekrar. De fem ekrarna symboliserar de grenar som akademin ursprungligen bestod av: skådespelare, manusförfattare, regissörer, producenter och tekniker.

Varifrån statyetten fick namnet Oscar är inte känt, men det är väldigt gammalt. Redan 1932, när Walt Disney fick en heders-Oscar, använde han det. Enligt en obekräftad historia ska en kvinnlig ledamot av akademin ha utbrustit: "Den liknar ju min farbror Oscar!", första gången hon fick se statyetten.

Fotofyndet, kameratillbehör för gala och vardag

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar