söndag 17 februari 2013

Fototips: Hundspann i fjällen

Vi har ett par goda vänner som bor i Laxforsen, strax utanför Kiruna. I den här familjen kretsar mycket kring djur. Dels så bedriver man ett populärt hundpensionat, man kör turer med hundspann och bedriver en framgångsrik uppfödning av sibiriska katter. Det är från en tur med hundspann i området runt Abisko som bilderna nedan kommer.

Hundspann och slädhundar är ett mycket gammalt sätt att transportera sig för folk i arktisk miljö. Exakt hur gammal vet man inte, men troligen var det ursprungsbefolkningen i östra Sibirien som började använda hunden som transportmedel. Draghundar i den formen vi ser dem idag uppstod troligen ungefär år 100 före Kristus bland olika folk i de arktiska regionerna. Slädhundsteamet består vanligen av 4-18 hundar och den viktigaste är ledarhunden. Han är förarens förlängda arm och kommunicerar med föraren och bestämmer även hastigheten. Man har upptäckt att många ledarhundar har fantastiskt minne och kan komma ihåg vägar flera år efter att de sprungt längs dem.

Är du i trakterna av Kiruna och sugen på en tur med hundspann? Maila till Tommy på adressen tlax@telia.com för mer information. En oförglömlig naturupplevelse utlovas.

Bilderna är tagna av Susanne Ohlsson, och används med tillstånd av fotografen.
 

 
Och när man bor på landet så kan man ibland få besök av vilda djur. Här är det en del älgar som verkar tycka att växtligheten på gården är delikat.

 /Fotofyndet

1 kommentar:

  1. Åh, vad skoj att se dessa fina bilder här!! Har själv varit där och åkt hundspann med Tommy och Susanne och deras fina hundar i vacker natur, och det kan REKOMMENDERAS varmt!!
    Kicki Eriksson

    SvaraRadera