lördag 9 februari 2013

Fler Hemliga svenska rum

För några dagar sedan släpptes avsnitt 3-8, dvs sex nya avsnitt, i SVT:s serie Hemliga svenska rum. Fem av dessa släpps bara på webben, och avsnitt 3 finns, i likhet med avsnitt 1 och 2, i en längre webexklusiv version som är 3-4 min längre än de 10 min som visas på tv.

I dessa avsnitt tar programledaren Melker Becker med oss till underjorden och vi får se en jättelik transformatorstation i avsnitt 3. I avsnitt 4 går vi under jord i Stockholm och tittar bland annat på skyddsrum i parkeringsgarage. I avsnitt 5 besöker man Hemsö Fästning, och bland annat en av de mätstationer som tillhörde spärrbataljonen och som försåg eldledningen med data. Hemsö fästning har vi tidigare skrivit om som ett söndagstips, Söndagstips, Hemsö fästning


Bild från Hemsö Fästning

Avsnitt 6 handlar om Flygvapnet, vägbaser i form av långa raksträckor på våra Europa- och riksvägar och de konstiga besök som våra flygvapenpiloter fick av studenter från Östeuropa som ville sälja tavlor och om berghangaren på Säve.

Avsnitt 7 handlar om platsen där regering, riksdag och kungahus skulle styra Sverige om kriget blev verklighet, Karlsborgs fästning. Man pratar även en hel del om Zonen, dess modernare motsvarighet som i UE-sammanhang ofta kallas för Riksbunkern. Sista avsnittet för året, det åttonde, handlar om en annan mycket hemlig försvarsanläggning. Oscar II:s fort i inloppet till Göteborgs hamn. En anläggning som byggdes kring 1904 och som skulle försvara hamnen från en fientlig landstigning.

Om man är intresserad av Urban Exploration i allmänhet och försvarsanläggningar i synnerhet så är programmet mycket intressant. Visst, det är tv-underhållning och Melker Becker kan tyckas överdriva dramatiken med sin röst ibland, men det här är dock enligt min mening ett av SVT:s intressantaste program.

Hemliga svenska rumKameratillbehör för Urban Explorers

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar