onsdag 27 februari 2013

Geotagga med gratisprogram

I posten Geotaggning med mobilen berättade vi om hur man kan ta sin smartphone till hjälp för att geotagga sina bilder. För själva taggningen använde vi RoboGEO, ett program som kostar 90 dollar (ca 600 SEK) att köpa. Anledningen till att vi använde just RoboGEO är att det är ett mycket bra program, med gott om funktioner och stöd för olika filtyper och GPS:er.

Det finns dock även budgetvarianter om man hellre vill hålla sig till såna. Ett av dessa alternativ är ett gratisprogram som heter EasyGPS. Det finns att ladda hem på EasyGPS:s hemsida, där man även kan läsa om och prova "storebror" ExpertGPS.

Begränsningarna i programmet är bland annat att det bara läser GPX-filer. Så se till att appen du tänkt använda i din smartphone kan exportera färdspåret till just GPX-format. Det går heller inte att skapa KMZ-filer för Google Earth med det här programmet, något som RoboGEO kan.

För att spara ned själva färdspåret hänvisar vi till beskrivningen i vårt tidigare inlägg. Lägg gärna GPX-filen och bilderna i samma mapp. Tänk också på att kopiera bilderna innan du ändrar dem med programmet.

Öppna EasyGPS.

Välj File / Open. Öppna färdspårsfilen (GPX). På höger sida i programmet dyker nu färdspåret upp, utan karta på en vit bakgrund. Välj Tools / Add Photos...


Bilderna öppnas upp i programmet och syns i dess nedre vänstra del. Scrolla till vänster för att se bildens position i Long och Lat. Bildens tid matchas ihop med färdspårets tidpunkter, och positionen för varje bild räknas ut. I programmets högra sida kompletteras nu färdspåret med en miniatyr där respektive bild är tagen.Klicka på File / Save, Ctrl+S eller disketten för att spara. Programmet skriver då in respektive bilds position i dess EXIF. Klart.

För att se informationen i bilden, högerklicka på den i Utforskaren och välj Egenskaper. På fliken Information under rubriken GPS hittar du positionen.


Kom också ihåg att spara alla dina GPX-filer tillsammans med bilderna. På så sätt kan du alltid göra om märkningen om du senare väljer att skaffa ett bättre program eller får tillgång till nya metoder.

Lycka till med ditt geotaggande!

Fotofyndet, kameratillbehör för dig som inte är vilse

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar