torsdag 31 januari 2013

Kreativa visionärer

Just nu visas en dokumentärserie på SVT:s utbildningsradio som heter Kreativa visionärer. Den handlar om konstnärer och andra kreativa människor som på ett eller annat sätt varit visionärer inom sina respektive yrken. En av dessa är fotografen Annie Leibovitz.

Anna-Lou "Annie" Leibovitz föddes i Waterbury, Connecticut, USA 1949 som nummer 3 i en syskonskara som kom att innehålla sex barn. Hon är tredje generationens invandrare och av europeisk judisk härkomst. Fadern var officer i US Air Force och familjen flyttade runt mycket med faderns olika befattningar på olika flygbaser. Hon tog sina första bilder när familjen bodde på Filipinerna under Vietnamnkriget. Som många andra var Leibovitz en konstnärlig mångsysslare. Under skoltiden skrev och framförde hon musik, och senare gick hon även i konstskola. Under den här tiden fortsatte hon även att utveckla sitt fotograferande.

1970, uppmuntrad av en vän, kontaktade Leibovitz den nystartade tidskriften Rolling Stone och visade upp några av sina bilder. Tidningen gillade bilderna, anställde henne och tre år senare var hon chefsfotograf för Rolling Stone. Hon jobbade för tidningen fram till 1983 och det var under de här åren som hon tog många av de musikerporträtt som hon blev känd för. Porträtten och stilen som de togs i hjälpte till att skapa en stark identitet för Rolling Stone. Bland sina inspirationskällor nämner Leibovitz Henri Cartier-Bresson, Robert Frank och Richard Avedon. Hon arbetade senare för tidningar som Vanity Fair och Vogue, och med egna projekt som utställningar och böcker.

Ett av Annie Leibovitz mest kända uppdrag är den fotografering som hon gjorde med John Lennon och Yoko Ono den 8 december 1980. På bilden ligger John Lennon naken och lägger ett ben över den fullt påklädda Yoko Ono. Leibovitz blev därmed den sista som professionellt fotograferade John Lennon, då han mördades bara fem timmar senare.

Andra kända fotografier som Leibovitz tagit är bland andra (pga upphovsrättsliga skäl visas endast länkar):

Demi Moore höggravid och naken (1991, omslag, Vanity Fair)
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/2/26/Vanity_Fair_August_1991.JPG

Demi Moore naken och kroppsmålad (1992, omslag, Vanity Fair)
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/d/da/Coversvanity_demi.0.jpg

Whoopie Goldberg i ett badkar fullt med mjölk
http://www.mamapop.com/wp-content/uploads/2010/08/whoopie-goldberg-annie-leibovitz-bath.jpg

Dolly Parton som poserar framför Arnold Schwarzenegger
http://3.bp.blogspot.com/_h92F2a-n9aY/SiCWI-llMeI/AAAAAAAAFp8/FVtcPh_cAmI/s400/dolly+parson+Leibovitz.JPG

 Dan Aykroyd och John Belushi som Blues Brothers med blå ansikten (omslag, Rolling Stone)
http://1.bp.blogspot.com/_U67MI-eNxmM/So52Zn4-2EI/AAAAAAAAATA/P6VKIG4-rxw/s400/Leibovitz-RS-BB.jpg

Tyvärr har Leibovitz drabbats av ekonomiska problem under senare år, men dessa verkar under den senaste tiden ha löst sig, bland annat genom avyttrandet av en värdefull fastighet. Privat var hon under många år tillsammans med skribenten Susan Sontag och har tre barn, en flicka född 2001 och tvillingflickor födda 2005.

Se den intressanta dokumentären om Annie Leibovitz på UR Play

http://urplay.se/171898

Fotofyndet, kameratillbehör för alla fotografer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar