söndag 27 januari 2013

Järvzoo, djurens djurpark

Djurparken Järvzoo ligger i Järvsö i Hälsingland. Parkens slogan är Djurpark på djurens villkor och det ligger mycket i det. Man kallar sig även Nordens vildmarkspark och huvudfokus ligger helt klart på våra nordiska djur. Alla de fyra stora rovdjuren finns i parken, järv (konstigt vore det väl annars), lo, björn och varg. Dessutom ett antal andra större djur som myskoxe, älg, rådjur, ren och fjällräv. Ett stort antal fåglar finns även, bland andra duvhök, lappuggla och kungsörn. Det som utmärker Järvzoo tycker jag är att hägnen är stora, välbevuxna och det finns gott om ställen för djuren både att röra sig på och att gömma sig. Det senare är såklart ett problem, för en djurpark där alla djuren gömmer sig vill ingen besöka, men jag tror att många av oss vuxna känner att det är bättre för djuren och kan acceptera att inte se alla i helfigur. För barnen kan det vara svårare att acceptera.

Parken ligger på ett berg strax utanför Järvsö och man tar sig runt genom att gå på en träbro som går igenom hela parken. Det är uppför i början och nedför på slutet, med en ganska lång bit däremellan. Det är lätt att gå, även om man har barnvagn eller rörelsehindrade personer med sig.

Träbron som går runt hela djurparken.

För fotografen ger Järvzoo både möjligheter och utmaningar. Möjligheten i att den uppenbara djurparkskänslan inte behöver infinna sig i alla bilder, vilket annars är lätt. Utmaningen i att hitta igen djuren och att sedan få en bra bildvinkel.

Järvzoo håller öppet året runt. Just nu är det öppet mellan 10-15 alla dagar. Under sommarsäsongen är öppettiderna generösare. Inträdet kostar 160 kr för vuxen och 80 kr för barn (5-15 år). Kostnadsfri parkering finns.

Myskoxe (Ovibos moschatus)



Söker du kameratillbehör, vänd dig till oss

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar