måndag 21 januari 2013

Bilderna som avgjorde världens öde?

Den 23:e oktober 1962 togs några bilder som kom att bli några av de viktigaste i vår nutidshistoria. De inblandade som var i den samlade världspressens fokus under den här tiden var tre ledare. Tre starka ledare i varsitt land, två ganska nära och ett lite längre bort. Det var Nikita Chrusjtjov, Sovjetunionens ledare, Fidel Castro, ledare på Kuba, kommunist och mycket nära Chrusjtjov politiskt men längre bort geografiskt, och John F. Kennedy, president i USA och närmaste granne med Kuba men otroligt avlägsen på den politiska kartan. Under hösten 1962 hade världen nåtts av rykten att Castro tänkte tillåta Sovjet att ställa upp strategiska kärnvapen på Kuba, direkt riktade mot USA. Amerikanerna ville få uppgifterna bekräftade och skickade den 14 oktober sitt berömda spionplan U-2 över Kuba för att fotografera. Man tog bilder, men från ca 21.000 meters höjd, som för experter visade det man var rädda för, nämligen att ramper för avfyrning av missiler höll på att färdigställas.
 
Kennedy stod dock inför ett problem. Han ville väcka världsopinion mot bygget, och bilderna som U-2:an tog krävde expertanalys för att kunna tydas, de var inget att trycka i tidningar och visa i TV. Det var därför som man i Key West den 23 oktober lastade en RF-8 Crusader med fem kameror, satte en man vid namn William B. Ecker bakom spakarna, för att tillsammans med sin andrepilot, Lt. Bruce Wilhelmy, flyga över området på Kuba för att ta bättre bilder. På ca 300 m höjd flög Wilhelmy in över området, kamerorna smattrade av ca 4 bilder per sekund, eller ungefär en bild var 60:e meter. Efter detta tog sig planet tillbaka till flygbasen i Jacksonville, Florida med sin dyrbara last.
 
Filmerna transporterades i ilfart till CIA:s expertis i Washington, på The National Photographic Interpretation Center, där halvdussinet experter utvärderade bilderna. Kl 10 följande morgon visade CIA:s expert Art Lundahl upp makalöst skarpa bilder för president Kennedy, som gjorde det kristallklart att det var som man trodde. Med bilderna skapade Kennedy opinion mot Sovjetunionen och Kuba och man lyckades med den opinionen i ryggen förhandla med dem att stoppa byggandet och sedermera även riva det som redan byggts.
 
Världen höll andan, ett tredje världskrig undveks och det mycket tack vare ett antal fotografier.
 
Bilderna hittar du på Smithsonian
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar