tisdag 31 juli 2012

Stativfästen

En produkt som är helt oumbärlig för dig som använder teleobjektiv på stativ är ett stativfäste, eller Tripod Mount Ring som det brukar kallas. Det är en ring som man sätter på sitt objektiv och sedan i kamerastativet. På så sätt hänger kamerahuset i objektivet, istället för tvärtom som är vanligare med vidvinkel- och normalobjektiv. Stativfästet är specialanpassat för objektet och i många fall följer det med vid köpet. Canon brukar kunna snåla på vissa av sina billigare modeller, så att man får köpa till både stativfäste och motljusskydd. Dessa stativfästen passar då flera olika objektiv som har samma mått på infästningen.

Varför använder man då ett stativfäste? Jo anledningen är helt enkelt att när man börjar komma upp i brännvidd så blir objektiven tyngre och tyngre och ganska snart blir de tyngre än vad kamerahuset är, även med ev. batterigrepp och flera batterier. När man fotograferar handhållet håller man normalt en hand på kamerahuset och en hand på objektivet, som på så sätt får en stödpunkt. Om man däremot sätter kameran på ett kamerastativ så sitter den enda stödpunkten, stativgängan, mitt under kamerahuset. Det blir då en enorm påfrestning på denna infästningspunkt, men även på objektivfattningen, som ska bära objektivets vikt. En annan uppenbar fördel är att du väldigt snabbt kan ändra mellan liggande och stående bilder. Lätta bara på skruven på stativfästet och vrid objektivet.

Vi för idag fyra olika tredjepartstillverkade stativfästen för Canon, A W (white, vitt), A B (black, svart), B B och ett som passar 70-200/f2.8 L. Pris för samtliga modeller är 399:- per st.

Stativfäste, passar bland annat Canon EF 70-200/f4 L
Stativfäste A W för Canon 70-200/f4 L mfl


Fotofyndet, kameratillbehör för den prismedvetne fotografen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar