torsdag 26 juli 2012

Olympiska spel, olympiad... Imorgon börjar OS 2012


Ingen har väl undgått att OS 2012 i London börjar imorgon. Officiellt alltså, egentligen har damfotbollen tjuvstartat lite men den officiella invigningen är imorgon. Men vad är OS? Man brukar säga sommarolympiad. Eller OS som en förkortning av olympiska spel. Men vad heter det egentligen, Olympiska spel eller olympiad?

Olympiad
En olympiad är den period av fyra år som passerar mellan två olympiska spel. Spelen hölls i antikens Grekland i början av olympiadens första år.

Olympiska spel
De olympiska spelen är tävlingarna, eller lekarna som det ibland kallats, som i det antika Grekland hölls i Olympia. De första dokumenterade olympiska spelen hölls år 776 f.Kr. Sedan de moderna olympiska spelen började år 1896 i Aten, så hålls spelen i olika städer varje gång. Det är hittills fyra städer som stått värd för spelen två gånger, och det är Aten (1896, 2004), Los Angeles (1932, 1984), Paris (1900, 1924) och London (1908, 1948), där London nu står inför sitt tredje arrangemang. Berlin (1916), Helsingfors (1940) och London (1944) blev utsedda till arrangörsstäder men spelen blev inställda pga världskrigen. Samtliga fick dock arrangera spelen senare som kompensation, Berlin 1936, Helsingfors 1952 och London 1948.

De första moderna olympiska spelen hölls som sagt 1896 i Aten. De första vinterspelen arrangerades 1924 i Chamonix i Frankrike. Fram till och med 1992, med sommarspelen i Barcelona, Spanien och vinterspelen i Albertville, Frankrike, gick sommar- och vinterspel samma år. Fr o m 1994 med vinterspelen i Lillehammer, Norge arrangeras de dock varannan gång.

Den olympiska elden
Från och med de olympiska spelen i Berlin 1936, bärs varje gång den olympiska elden från Olympus i Aten, till den stad som arrangerar spelen. Det prestigefyllda uppdraget att bära facklan ges till idrottare och andra utvalda.

Fotografer
Det mediala intresset för de olympiska spelen är enormt. Alla stora bildbyråer och nyhetsbyråer, som Getty, Reuters, AP, mfl, har många fotografer på plats. Vid vissa grenar är trängseln enorm, som tex vid 100m. Av många är ett uppdrag på ett olympiskt sommarspel ansett som det mest prestigefyllda uppdraget för en fotograf.

Även runt tekniska hjälpmedel såsom kameror och objektiv är det mediala intresset stort. Flera stora kameratillverkare har släppt specialversioner av modeller till just något olympiskt spel. En av det mer kända är till spelen i Los Angeles 1984 när Canon släppte sitt hittills längsta teleobjektiv, Canon EF 1200mm f/5.6L USM. Under spelen var dock samtliga objektiv, troligen fem till antalet, i utförande för Canons äldre FD-fattning. Innan de släpptes ut på marknaden 1993, i den mån objektivet nu någonsin varit ute på den öppna marknaden, så byggdes alla dessa om till Canons nyare objektivfattning EF, för att passa på EOS-systemet.

Antalet tillverkade av dessa superobjektiv är inte officiellt, det har talats om mindre än 100 exemplar. Det finns även rykten om att antalet skulle vara så litet som drygt 20. Antalet kända ägare är mindre än tio. Det är dock troligt att många har hamnat hos innehavare som inte gärna pratar om varken sin verksamhet eller sina verktyg, tex olika länders underrättelsetjänster.

Canon EF 1200 f/5.6 L USM © the-digital-picture.com


Nytt för de olympiska spelen i London är att användningen av robotkameror väntas vara mer utbredd än innan.

Fotofyndet, kameratillbehör för alla

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar