måndag 23 juli 2012

Ny spegellös systemkamera från Canon

Canon ger sig nu in i konkurrensen om köparna av kompakta, spegellösa systemkameror. Det nya systemet, EOS M, presenteras nu med beräknad försäljningsstart i oktober. Marknaden för dessa mindre systemkameror har växt snabbt under den senaste tiden, och Canon var i princip tvungna att komma med en modell för att inte tappa marknaden helt.

Det är i fösta hand ett kamerahus, två objektiv och några tillbehör som släpps. Kameran bygger till viss del på teknik från EOS 650D, där man bland annat hämtat touchskärmen och sensorn. Att sensorn är den densamma som på 650D är mycket positivt, istället för att man utvecklat ett ny mindre sensor med allt vad det innebär i problem med brus mm.

Det är ett nytt kamerasystem som släpps, och det får även en egen objektivfattning, EF-M. Eftersom fattningen åtminstone till en början kommer att ha ganska begränsat utbud av objektiv så kommer det även att finnas en adapter för att använda sina EF och EF-S-objektiv på EOS M. Objektiv ja, i första hand är det som sagt två modeller som kommer. Det är ett fast 22mm med bländare 2, ett sk pancake-objektiv, och en normalzoom EF-M 18-55mm/3,5-5,6 IS STM. Båda är utrustade med Canons nya STM-teknik med steglös och tyst fokusmotor som ger tyst autofokus vid filmning.

Någon inbyggd blixt finns inte, men den externa Speedlite 90EX ska enligt uppgift följa med kameran.

EOS M kommer att finnas i fyra färger, röd, silver, vit och svart. Dock kommer troligen alla färger inte att säljas på alla marknader.

Det ska bli mycket intressant att se var Canon tar det här systemet och om marknaden för dessa kompakta systemkameror fortsätter att växa.

Tekniska fakta
Sensor:
18 megapixel APS-C Hybrid CMOS
Processor: 14-bit Digic 5
ISO: 100-12800 (kan utökas till 25 600)
Serietagning: 4,3 fps, 3 fps med följande aufofokus
Filmning: 1080p med stereoljud, 25 eller 24 bilder per sekund, anslutning för extern mikrofon
Bildskärm: Tre tums touchskärm med 1 040 000 bildpunkter

Mer att läsa finns bland annat här, Canon EOS-M: hands-on preview of Canon's first mirrorless EOS


Nya Canon EOS M med objektiv EF-M 22/f2.

Fotofyndet, nya kameratillbehör för nya modeller

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar