måndag 23 januari 2017

Sista dagen på jobbet

I fredags var det sista dagen på jobbet för USA:s president Barrack Obama. Men inte bara för honom, utan även för Pete Souza, fotografen som följt Obama under de åtta år han suttit i Ovala rummet i Vita huset. Souza har tidigare erfarenhet av samma sak, då han även var personlig fotograf till president Reagan, men nu är det alltså någon annan som får ta över när Trump flyttar in.

De sista bilderna visar Obama lämna Ovala rummet för sista gången och när han flyger över Vita huset. Souza berättar på Instagram att hans konto @petesouza nu kommer att bli hans privata Instagram-flöde, men att han kommer att inleda med att ta det lugnt, sova länge, gå på gym, konserter och göra det hans fru vill att han ska göra. Alla bilder som postats under president-perioden finns arkiverade på kontot @petesouza44 och kan ses där.

Pete Souza föddes 1954 i New Bedford, Massachusetts och växte upp i South Dartmouth, Massachusetts. Familjen är av portugisiskt ursprung och både far- far och morföräldrar utvandrade från Azorerna. Souzas karriär började i Kansas på 1970-talet. Han flyttade till Chicago Sun-Times innan han 1983 tog jobbet som fotograf för Ronald Reagan. Därefter följde jobb för Chicago Tribune i Washington DC, och 2004 bad journalisten Jeff Zeleny honom att ta bilder till ett projekt som skulle dokumentera Barack Obamas första år som senator. Han blev nära med Obama och kom att följa honom till presidentämbetet, där han följde honom under åren 2009-2017.

Det är säkert med visst vemod som Souza släpper uppdraget med Obama, men samtidigt säkert med en stor lättnad. Det måste vara ganska pressande att vara uppe i hetluften hela tiden, varje dag i åtta år.

/Christer

Pete Souza
av Karen Nutini - Eget arbete, CC BY-SA 3.0, Link

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar