söndag 1 januari 2017

Årskrönika 2016

God fortsättning på det nya året! Ytterligare ett år har gått och det är dags att blicka tillbaka i bloggen. Vad hände under 2016? Vad skrev vi om i de totalt 390 inläggen?

Vi började januari med ett YouTube-tips om ljussättning, och fortsatte med årets första söndagstips: F 11 museum i Nyköping. En bokrecension, av Anders Jallais bok "Vetenskapsmannen" och tips om en ny produkt: hållare för speedlight med Bowens-fäste. Jag avslöjade att jag var sent på Game of Thrones, men att jag fastnat för serien, och apropå TV så såg vi på flera SVT-inslag om bloggaren Jonna Jinton. Redan i januari skrev vi om kameradrönare, ett ämne som ska komma att återkomma många gånger under 2016. Nikon presenterade nyheter i form av D5 och D500. På musikfronten fortsatte tappet av ikoner med David Bowie, bara ett par veckor efter Lemmy Kilmister. I vår serie om spaningsflyg berättade vi om AJSF 37 Viggen, den sista varianten av Viggen med spanings- och fotograferingsförmåga. Chase Jarvis fotade tennisstjärnor och vi påminde om att det är bra att ha en bild på sitt visitkort på kameran, OM man tappar bort den och den kommer i händerna på någon som vill återlämna den. Jag läste boken "Bortom horisonten, Svensk flygspaning mot Sovjetunionen 1946-1952", om ett mycket intressant stycke svensk historia. I samma ämne berättade vi om F 11 i Nyköping, Sveriges enda renodlade flygspaningsflottilj. Vår serie Bra att ha, om småprylar att ha i kameraväskan började om med ett Första hjälpen-kit och engångshandskar. Vi började titta på små husbilar byggda på MPV:s som Citröen Berlingo, mfl. Ett kostnadseffektivt sätt att resa runt och fotografera. Spaningsflygplanet S 16, eller Caproni Ca.313 som den egentligen heter, berättade vi det mesta om. Som avslutning visade vi häpnadsväckande bilder av Benjamin von Wong.

J 26 Mustang, som även flögs i spaningsversion, bland annat
i de hemliga flygningarna över öststaterna.
Foto: Christer Hägglund

Februari inleddes med en historia om två S 16 som den 16 maj 1944 startade från Gotland och som blev nedskjutna av tysk jakt. I bra att ha-serien tipsade vi om ett sykit, som lagar både utrustning och kläder ute i fält, paracordarmband med en mångsidig lina, batteriförvaring och minneskortsförvaring för ordning och reda. Vi rapporterade att det nu var 6 månader kvar i till Olympiska spelen i Rio, något vi skulle återkomma till varje månad. Glenn Bartley vloggade från Sydgeorgien och Falklandsöarna, och för att ansluta till vår serie om spaningsflyg tipsade vi om serien Tre Kärlekar, en SVT-serie från 1989 som finns att se på Öppet Arkiv. Sundsvalls Museum visade en utställning om Ingrid Bergman, med bilder som aldrig visats tidigare. Vi härledde ordet avdankad, och berättade om var man kan hitta expertkunskap om spaningsflygets kameror. Canon EOS 80D presenterades och det visades bilder från projektet "Faceless", med en modell i morph suite. Vi tipsade om appar som hjälper till i fotograferandet, bland annat norrskensappar och väderappar. Äventyrsfotografen Travis Burke bor i sin husbil och i slutet av månaden fick jag äntligen fotografera ett riktigt norrsken.

Faceless
Foto: Christer Hägglund

Mars började med fler apptips om norrsken, och i bra att ha-serien tänkte vi på att skydda våra öron med öronproppar, att kunna lysa väg med en ficklampa och ladda sin mobiltelefon. Vi presenterade begreppet RAL, RöstAktiverat Ljusstativ, där man helt enkelt ber en kompis att hålla i sin blixt. OS-serien fortsatte och vi presenterade resultatet i Årets bild. Årets fotograf blev Anders Hansson, och årets bild tog Magnus Wennman, en bild som ingick i serien "Där barnen sover". I tävlingen World Press Photo nådde svenska fotografer framgångar. Martin Adler var en annan svensk nyhetsfotograf som det inte gick så bra för, han mördades i Somalias huvudstad Mogadishu 2006 vilket Veckans Brott berättade om. En ny kameraväska tog plats i vårt sortiment, i några olika färger. Länstidningen i Södertälje hamnade i blåsväder när Mittmedias redaktionella chef AnnaKarin Lith ska ha sagt att bilderna i papperstidningen inte behövde vara skarpa, för läsarna kunde ändå inte se om de var oskarpa. Sundsvall Custon & Hot Rod Show ställdes in, och jag fotograferade dans i en dansstudio i Sundsvall. Big Bengt, High Chaparalls grundare avled 93 år gammal. Nerikes Allehanda drog in fotograftjänster, vi berättade om Fotomicke i Luleå och visade en app med noggranna molnprognoser.

Dans med Linnéa och Isak
Foto: Christer Hägglund

I april berättade vi om nya utställningar på Sundsvalls Stadsbibliotek och museum. På produktsidan visade vi ett nytt L-fäste för stativet och berättade om försämrade villkor för bilder som säljs via 500px Marketplace. Söndagstipset gavs från Vättaberget i Liden och Högsta förvaltningsdomstolen tog sig an frågan med drönare. I vår OS-serie tittade vi på medaljerna från London 2012. Vi visade studiobilder från vår egen studio och berättade att Magnus Wennmans prisbelönta serie "Där barnen sover" får uppmärksamhet i den amerikanska senaten. En ljusmätare inhandlades till studion och Fotosidans podd gjorde comeback efter ett kort uppehåll. Vi tipsade om en dokumentär om en kvinnlig krigsfotograf, Dickey Chapelle (1919-1965). Min bild på Vikbron vann färgklassen i Sundsvalls Fotoklubbs vårtävling och det meddelades att Raoul Wallenberg skulle dödförklaras om han inte hörts av senast i oktober. En byråkratisk fråga naturligtvis, men ändå en symbol. Vi visade en ny kulled för kamerastativet och berättade om vad en vårdkase är för något, och varför det finns berg runt om i Sverige som heter just Vårdkasen. En dansk fotograf satt fången hos IS och överlevde att berätta om det. En annan som berättade var Jo Broughton, som fotograferade porrfilmsscenografier som blev till ett konstprojekt. Zoomburst var en ny teknik för mig, som provades i bilder över Sundsvall. Söndagstipsade om Bureplatsen i Sundsvall, en mycket speciell plats, och produkttipsade om superklämman. För den som reser är det viktigt att hålla reda på passregler, och sådana fick vi nya under året. Detta för att förhindra användandet av stulna eller borttappade pass. 2013 var 177 000 svenska pass på drift. Valborgsmässoaftonen tillbringades vid en brasa, som var något svårtänd denna afton.

Zoomburst
Foto: Christer Hägglund


Riksfototräffen gick av stapeln i maj i Bollnäs, och dit åkte vi bil. Om man istället vill flyga så delade Chase Jarvis med sig av sina erfarenheter om incheckning, sova på planet, osv. Tre idrottare delar positionen som Sveriges mesta olympier, och Martin Agfors skrev en artikel för Fotosidan om hur man tar hand om sin fotoutrustning. Vi plockade fram vår långa mast och gjorde ett uppdrag för en gammal kund i Sundsvall. Vi visade också orrspel från en myr utanför Härnösand, tagna av naturfotografen Tony Rundström. Eftersom Google bestämt sig för att stänga Google Tracks tipsade vi om en ny app som heter Geo Tracker. Även Snapchat tipsades om, där det finns fina möjligheter att se behind the scenes-bilder och -videos från fotograferingar. Vi lanserade ett kraftullt blixtpaket och berättade att Johnny Lindgren blev Årets fotograf vid Riksfotoutställningen i Bollnäs. Region Jönköping införde ett fotoförbud vid förlossningar, om man inte frågade personalen först. Linnéa var klädd i medeltida kläder vid en plåtning på en gammal stenmur, vi släppte nyheten att Rifo 2018 går av stapeln i Sundsvall och visade en serie från F-stoppers om bikinifotografering. Söndagstipsade om att önsdagsbuset vid Mittsverigebanan drar igång igen och berättade om en misslyckad porträttsession i halvstorm vid havet.

Medeltida klädsel
Foto: Christer Hägglund
Juni började med tips om blixtinställning, och fler blixtrande nyheter i form av nya produkter från Broncolor. Det var cruising i Sundsvall och vi nåddes av nyheten att en av världens största boxare, Mohammad Ali, eller Cassius Clay som han hette från början, gått ur tiden. Jeff Cable berättade att han skulle blogga dagligen från sina uppdrag under OS i Rio, vilket är väldigt intressant att följa. Steve McCurry hamnade i blåsväder för bilder som redigerats på ett sätt som inte är tillåtet enligt National Geographic, där de visats. Jag visade bilder på Claire från en lunchplåtning på Norra Stadsberget i Sundsvall. Dessa bilder har inte så vitt kommit till vår kännedom National Geographic haft några synpunkter om. Vi berättade om årets sommarvärdar i radion, och att TV-profilen William Moberg-Faulds fiskespön sprängts på en flygplats i Italien. En dag när grillen stod och mognade tog jag en reklambild på en läskburk, som en rolig övningsuppgift. Det visades också siluetter från serien "Fyrvaktarens dotter", tagen vid en blåsig fyr vid Bottenhavet. Drag av annat slag var det i bilderna från premiären av Onsdagsbus på Mittsverigebanan, med drifting av hög klass! En bild som betyder mycket visades under titeln "Ögonblicket frångat", där min son går hand i hand med sin farmor. Vi firade midsommar i vanlig ordning, och direkt efter det var det dags att bege sig till Göteborg för att se Bruce Springsteen live på Ullevi. En stor upplevelse. Vi presenterade en egendesignad produkt för upphängning av fjärrutlösare och blixtutlösare. Matt Granger tipsade som backup och F-stoppers om en bilfotografering utöver det vanliga.

Stefan Henricsson, Bräcke driftar på MittSverigeBanan
Foto: Christer Hägglund

Juli tog sin början med bilfotografering, av min egen VW Passat. Söndagstips om Liseberg och i vår OS-serie berättade vi lite om TV-kanalernas satsningar. Gatufotopodden presenterades i vår serie med poddradiotips. Mitt eget projekt "Bröllopet" presenterades och visades upp, en för mig stor produktion med två modeller, en assistent, en bilförare och en makeupartist. Det visades också bilder från medeltidsmarknaden i Kälen. Ett objektiv som NASA tidigare ägt skulle auktioneras ut, en bjässe med 1000 mm brännvidd och en vikt på 32 kg. Mer motorhobby, dels från Mittsverigebanan och dels med tips om Classic Car Week i Rättvik. Torbjörn Fälldin, statsminister under två perioder, gick bort och man tecknade runor över en stark ledare. Vi besökte för första gången North Car Meet i Härnösand, där det fanns många entusiastbilar. Har man ingen sådan får man i brist på annat plåta sin egen vardagsbil, där jag visade upp en variant med sex blixtar på den Citröen Jumpy vi använder för fotouppdrag och annat. Jeff Cable packade väskorna inför avresan till Rio, och juli avslutades med ett söndagstips om Volvo Museum.

Mina grabbar på Liseberg
Foto: Christer Hägglund

Augusti, som var månaden då OS i Rio tog sin början, inleddes med att vi redde ut begreppen olympiad och olympiska spel igen. Vikten av märkning av blixtar på ett vettigt sätt för att kunna styra och dirigera assistenter blev ett konkret tips. Som vanligt när det är olympiska spel så är tillverkarna på tå och presenterar nyheter, liksom bilder av enorma smörgåsbord med proffsprylar som lånas ut till ackrediterade fotografer på spelen. Driftingbanan på Sundsvall Raceway invigdes med en tävling, och fotografen Carol Highsmith stämde Getty Images för att ha krävt henne på betalning för hennes egen bild, som hon skänkt till public domain. Söndagstipsade om Saabs museum i Trollhättan och åkte till Frankrike ett par veckor. Bilderna därifrån visade många gamla byggnader, bland annat kloster och kyrkor. DN:s Lars Epstein greps av polis som hade svårt att hålla reda på vad man får och inte får göra med en fotografs utrustning och bilder. Vi fyllde på lagret med många nya produkter, bland annat en multiklämma, filternycklar och stativfästen. De olympiska spelen summerades i slutet av månaden med elva medaljer, två guld, sex silver och tre brons. Spelens svenska drottning blev Sarah Sjöström med en medalj av vardera valör. Vi åkte på den nya Ö-festen i Stöde och fotograferade lite country där, och såklart mer från vårt stamhäng på Mittsverigebanan. Ett gammalt resetips var Åland, med bland annat museifartyget Pommern.

Drifting på Mittsverigebanan, Dennis Wikberg
Foto: Christer Hägglund

September drog igång med att vi meddelade att vi testar en ny produkt på kommunikationssidan, det visades bilder på mina musicerande kompisar och älgjakten i Norrland drog igång. Mer bilder, den här gången från Lastbil 16 på Elmia i Jönköping. Jag drattade i en tjärn i skogen under sökandet av plats för en bildidé, vilket var mindre roligt. Roligt tyckte nog inte heller Manfrotto och Benro att deras patenttvist var. Den pågå i viss mån fortfarande. Bert Stephani, en belgisk fotograf som är ambassadör för Fujifilm, började med en VLOG på YouTube. Vi söndagstipsade om Nidarosdomen i Trondheim, F 15 museum i Söderhamn och Motor- och nostalgimuséet i Grängesberg. Årets första norrsken visades på bild och vi berättade att Photokina drog igång i Köln i Tyskland. Under en flygdag i Linköping testades kamerans autofokusegenskaper, och jag hade flyt under en fotografering och fick fina bilder med en snygg modell, underbar himmel och en ståtlig häst. Vad säger lagen om radioavlyssning, var en fråga vi ställde oss. Vi visade bilder från den fantastiska säsongsavslutningen för onsdagsbuset på Mittsverigebanan, med högklassig drifting och många bilar och motorcyklar som körde racing. En tidningskoncern i Östergötland sparkade alla fotografer och Fotosidan gjorde på nytt ett omtag med sin podd. En podd som av okänd anledning varit väldigt sporadisk i sin utgivning senaste året.

AJS 37 Viggen på Malmen
Foto: Christer Hägglund

I oktober började vi med att prata om bildstölder. Vi tittade på bilder från årets huvudflygdag för Flygvapnet. Egna bilder på modellen Ekaterina Enokaeva från en workshop med Joakim Karlsson visades också. Jag gick grundkursen i Fotosidan Akademi och berättade om det, och visade några bilder. Rolig kurs, gå den om du inte redan gjort det. Söndagstipsen i oktober bestod av Vadstena, Brahehus, att gå på museum  och att gå en workshop. Vi berättade att det blev älgjakt i hela landet, så om man går ut i skog och mark är det bra att vara lite extra försiktig. Sundsvalls Fotoklubb arrangerade en minimara, en kortare variant av fotomaraton, med sex teman på tre timmar. Det blev bilder från Lastbilsträffen i Ramsele och fler bilder från workshopen i Västerås med en utvärdering om min nya fasta 50 mm. Google Kalender spelar en jättestor roll i mitt fotograferande, även det spontana. Det kan låta konstigt, och är nog det, men det var i alla fall temat för ett inlägg. Statens Fastighetsverk hyr ut lokaler med potential för bland annat fotografering. Något att fundera på för den som har en produktion med budget. Det avgjordes till slut att kameradrönare kräver tillstånd, ett beslut som mötts av mycket motstånd. DN-fotografen Paul Hansen blev skottskadad i Mosul. Vi uppgraderade vår backuplösning för bilder, med en QNAP NAS, och vi visade en spaningsfilm med SF 37 Viggen, inspelad av och med flygförare från F 13 Bråvalla.

Ekaterina Enokaeva
Foto: Christer Hägglund

En notis om en utställning på Sundsvalls Museum blev första nyheten i november. "Kan man dö två gånger?" är, förutom en relevant fråga, en roman av Leif GW Persson som recenserades. Vi besökte Västanåfallet i ljus, en vacker plats och ett välbesökt arrangemang. Adorama körde igång en serie som hette Top Photographer, som vi berättade om. Nigel Barker, känd från bland annat Americas Next Top Model, var programledare. Webbutikerna stängdes ned pga semester under vecka 46, men i bloggen rullade inläggen på. Bilder från workshop, från en trevlig kväll hemma hos en modell och tips om en SVT-dokumentär om fotokonstnären Lovisa Ringborg. Bland nyheterna märktes en ny kamerarem av rapid-typ, en ny kommunikationsradio, och Nikon kom också med en nyhet, en ny version av 70-200 f/2.8. Vi pratade mycket om resor, på grund av min egen semesterresa till Egypten, men också om andra intressanta resmål för fotografer, i Europa. Rättegångspodden var ny för mig, en fantastisk podd om man är intresserad av rättsfall. Vi fick besök i studion av en duktig konstnärinna som behövde porträttbilder, berättade om en norsk tv-serie om mobilfotografer och att jag och en kompis åker till Kraków på fotoresa i mars. I Egypten fotograferades det en del under vattnet, och bilder från det kom i ett par inlägg. Om man har en kommunikationsradio på 69MHz kan det vara intressant att veta att det tillkommit ett antal nya licensfria kanaler på det bandet. Som avslutning berättade vi om en norsk fotograf i Magnum Photos.

Snorkling
Foto: Christer Hägglund

Ett flexibelt ministativ som platsar i kameraväskan drog igång december. Lämpligt för både kamera och blixt. Elliot Erwitt bjöd på citat och ett filmtips handlade om den danske naturfotografen Morten Hilmer. Ett par julklappstips för fotointresserade vänner och bekanta, liksom bilder och tips från en snorklingsutflykt till Orange Bay i Röda havet övergick i ett långt inlägg om blixtstyrning från YongNuo. Ett flexibelt och mångsidigt system med i princip oändliga möjligheter. Stjärnfilter är något som hör julen till, och som skapar lite extra julstämning. Som löpare får man perioder med dålig motivation och kanske skador. Hur tänker man då? Ja, det kunde man också läsa om. Flygvapnets divisioner har konstiga namn, David Röd etc, som vi lärde oss tyda och förstå. Undervattenskameran Olympus Tough TG-4 blev recenserad efter resan till Egypten, och i ett inlägg berättade jag varför jag är svårt förtjust i poddradion som format. Arnold Newman bjöd också på citat, medan jag själv snurrade brinnande stålull i flera varianter. Vi tipsade om ett portabelt porträttkit, som löser många situationer. Röd Niklas, en svensk B 18B som försvann spårlöst 1946 kom att intressera mig mycket, och jag hoppas att vi får anledning att återkomma till det mysteriet under 2017. Att bowla är inte så lätt, men kameran var med i bowlinghallen i alla fall. En bok av Ulf Sundholm fick en recension, och med lite fler roliga kvällsbilder med stålull och en hälsning om ett Gott Nytt År avslutade vi året i bloggen.

Brinnande stålull
Foto: Christer Hägglund

Vi hoppas såklart att ni läsare vill följa med oss in i 2017 och vidare!


1 kommentar:

  1. Gott nytt år och vilket varierande, händelserikt och inspirerande 2016 du haft. Hoppas att 2017 kan bjuda på många spännande fotosessions, nya produkter och nya roliga äventyr.
    Jag ser fram emot att få följa bloggen och se vad 2017 för med sig.

    SvaraRadera