lördag 28 november 2015

Konstnärstips: Jonna Jinton

Vill tipsa om en konstnär som jag har följt ett tag via hennes blogg. Hon heter Jonna Jinton och bor i Grundtjärn i Ångermanland. Det ligger 6 mil rakt norr om Sollefteå. Jonna hade anknytning till Grundtjärn men var själv född och uppvuxen i Göteborg, när hon 2010 beslutade sig för att flytta till Grundtjärn och bo där i huset själv. Idag lever hon där för sin konst och försörjer sig genom den och att blogga.

Motiven i Jonnas fotokonst handlar mycket om stillhet, ro och såklart de vidsträckta skogarna. Det är många självporträtt, där många är nakna på det ena eller det andra sättet. Det nakna behöver inte betyda i den traditionella meningen utan kläder på kroppen, utan kan även betyda att man bjuder på sina innersta tankar och hemligheter.

Bilderna kan inte beskrivas utan måste ses, men en av mina favoriter är Förtrollningen. En bild som jag läste om för en tid sedan när Jonna beskrev sina vedermödor för att ta bilden, och som blev precis så bra som man anade att den hade potential till att bli. Bilden är inspirerad av John Bauers ”Ännu sitter Tuvstarr kvar och ser ner i vattnet” från 1913.

Titta in till Jonna på http://jonnajinton.se/

/Christer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar