fredag 6 november 2015

Förvånande dålig kunskap

Läser ibland på olika forum där egenföretagare finns, och förvånas av den dåliga kunskapen som finns vad det gäller att driva eget företag och vad det innebär. Om man kan "knäppa kort" så är det inte så enkelt att driva eget som fotograf, utan det kräver ett visst engagemang att lära sig företagandet också. Momsregler, avdragsrätt, avskrivning, allt sådant är ämnen man måste skaffa sig kunskap om. Man kan absolut ta hjälp, men man ska vara medveten om att kompetent hjälp kostar pengar, och i de allra flesta fall, oavsett hur mycket du betalar för hjälpen, så är det DU som är ansvarig för att det är rätt gjort inför myndigheterna.

En annan sak jag förvånas över är att man slänger ur sig en fråga på ett forum och litar på att svaren man får där är rätt. Inte ens när fem har svarat och samtliga har svarat olika drar man åt sig öronen.

Nej, det är ett steg att bli egenföretagare och det bör man nog tänka igenom både en och tre gånger. Och sen vidhåller jag fortfarande att om man är seriös i sin satsning på att driva eget, skippa enskild firma och bilda ett AB direkt. Det "kostar" inte 50.000 att bilda ett AB. Du behöver 50.000 i aktiekapital. Men det kan du ha i maskiner eller andra tillgångar, det är inte 50.000 kr som du betalar in till Skatteverket eller någon annan och som är borta för alltid. En enskild firma kommer att strula till din privatekonomi som ingenting annat, för många år framöver. Och OM du nu ska ha enskild firma ändå, se till att skaffa ett bankkonto som du bara använder för företaget, och gärna ett bankkort också kopplat till det kontot. Så att du håller isär din egen och firmans ekonomi så gott det går. Allt som tas från firmans konto eller med firmans kort MÅSTE det finnas kvitto på och det ska höra till verksamheten.

/Christer (med egen verksamhet sedan 2001)

Joey Tempest och de andra killarna i Europe är några av våra mest kända
exempel på hur dålig rådgivning kan sluta. Skatteskulder på många miljoner
och många och långa förhandlingar i rätten.
Foto: Christer Hägglund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar