måndag 30 januari 2012

Tema: Att förbättra sina blixtbilder - Del 2, Att använda en diffusor

Som vi konstaterade i del 1 så har den inbyggda blixten sina begränsningar. För att avhjälpa en del av de effekter som den kan ge så kan man som vi nämnde använda en diffusor, diffuser, bouncer eller puffer. Kärt barn har många namn. Den är enkelt uttryckt en halvt genomskinlig, knottrig plastskiva som man sätter framför blixten. Ljuset lämnar alltid skivan vinkelrätt från där det kommer ut, vilket innebär att ljuset bryts genom de sfäriska knottrorna på framsidan och sprids åt alla håll.

Canon EOS350D med monterad diffusor.

Diffusorn monteras i kamerans blixtsko och på det sättet sitter den stadigt. Men hur mycket förbättrar den blixtljuset? Blir det någon skillnad. Ja, helt klart blir det skillnad. Vi tittar och jämför med vår exempelbild från del 1.

Bild tagen med inbyggd blixtBild tagen med inbyggd blixt och diffusor

Den första bilden är tagen med den inbyggda blixten utan någon diffusor, och den andra bilden är tagen med diffusor. För övrigt är förhållandena identiska. Man ser tydligt att skuggan har minskat i svärta, men även att de skarpa kanterna försvunnit. Även hudtonerna kommer bättre till sin rätt på bild 2. Ett klart bättre slutresultat.

Vi har alltså nu med ganska små och enkla medel förbättrat blixtljuset. I nästa del kommer vi att titta lite på vad man kan göra för att ytterligare förbättra resultatet.

Fotofyndet, blixttillbehören som gör dina bilder 

1 kommentar: