fredag 27 januari 2012

Tema: Att förbättra sina blixtbilder - Del 1, Inledning & den inbyggda blixten

I Sverige är det, som vi alla känner till, mörkt under en stor del av året. Under denna tid måste vi i många fall tillsätta konstgjort ljus för att kunna ta våra bilder. Ett sätt att tillsätta ljus är att använda en blixt.

Wikipedia, Kamerablixt:
Fotoblixt eller blixtlampa är en ljuskälla särskilt avsedd för fotografering. De ger extra ljus vid mörka förhållanden, fryser snabba rörelser och lättar upp kontrastrika bilder. Fotoblixtar finns i ett antal utföranden. Vissa mycket enkla, andra inbjuder till kreativ fotografering och blixtteknik.

De flesta kameror idag har en inbyggd blixt. Blixten har både för- och nackdelar.

Inbyggd blixt på Canon EOS 550D

Vi börjar med fördelarna:
  • Den är alltid med. Den är inbyggd och den finns alltid när man behöver den.
  • Den behöver inga extra batterier, har kameran batteri fungerar även blixten.

Nackdelarna är dock flera:
  • Den är förhållandevis svag, på vår exempelkamera Canon EOS 550D är ledtalet 13. Detta att jämföra med en extern blixt, där ledtal från 33 upp till 58 är vanliga.
  • Den sitter monterad så att ljuskällan hamnar ganska nära objektivets centrum, vilket innebär ganska stor risk för röda ögon vid porträttfotografering. Fenomenet uppstår när ljuset från blixten lyser upp blodkärlen i ögonbotten.
  • Den går inte att rikta om för att påverka ljuset.
  • Den ger ofta hårda och distinkta skuggor med skarpa kanter.
  • I och med att allt ljus kommer från samma håll kommer olika mycket ljus att nå olika delar av motivet beroende på hur långt bort de är. Om vi tar ett porträtt som exempel så är näsan närmare än vad pannan eller öronen är. Därför är risken stor att dessa delar blir överexponerade eller utfrätta och att motivet upplevs som platt.
Exempelbild tagen med den inbyggda blixten.
Tagen i stående format.

Vad kan man då göra för att förbättra sina blixtbilder? De allra flesta systemkameror har en blixtsko, eller tillbehörssko som det också kallas, där man kan montera en extern blixt som förbättrar ljuset kraftigt. Man kan också välja att diffusera ljuset, alltså låta ljuset gå genom någon form av halvgenomskinligt material som sprider ljuset i många olika riktningar. Som en åtgärd att ytterligare uppnå bättre resultat kan man använda en extern blixt i kombination med en reflexskärm, som belyser skuggsidan av ansiktet.

I nästa del kommer vi att titta på det enklaste och billigaste sättet att förbättra blixtljuset, att använda en diffusor. Därefter kommer vi att titta på att använda extern blixt.

Fotofyndet, kameratillbehör för den prismedvetne fotografen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar