För oss som är fotointresserade kan det te sig självklart att ha kameran med och kunna fotografera överallt. Nu är det dock så att man enligt lag inte får fotografera på vissa ställen. Var dessa ställen är beror på vilket land man befinner sig i. I Sverige gäller att det generellt är tillåtet att fotografera på allmän plats och förbjudet på privat mark såsom muséer, restauranger, skolor, mataffärer och såklart människors hem. Det är även förbjudet att fotografera civila och militära skyddsobjekt. Det kan vara olika militära installationer, men även kraftverk och annat som är av speciellt värde att skydda. Dessa objekt brukar dock inte vara så svåra att undvika då de är välskyltade om förbudet.
När det gäller människor så får man fotografera vem som helst, så länge man befinner sig på allmän plats eller en plats där man har ägarens eller brukarens tillstånd. Du får även gå hur nära som helst, så länge du inte hindrar personen att gå dit han eller hon vill. Om personen ber dig sluta så behöver du inte göra det. Dock skulle jag rekommendera dig att sluta, men personen har inget lagstöd i sin vädjan. Under en tid i livet när jag bodde i en större ort i mellansverige hade vi en väldigt oblyg granne som ofta gick omkring hemma utan en tråd på kroppen. Om jag hade velat hade jag då kunnat fotografera henne, utan att göra något formellt fel, trots att hon befann sig på privat område (sitt hem). Detta då jag befann mig på en plats där jag fick fotografera (mitt eget hem).
Konst av olika slag och deras sk verkshöjd är en ofta diskuterad fråga. Vi ska inte ge oss in i diskussionen om vad som är konst och kan uppnå verkshöjd, utan kort beröra vad man får och inte får när det gäller att fotografera konstverk. Det finns inget generellt förbud mot att fotografera konstverk, eller andra objekt som skyddas av upphovsrätten. Dock får du inte publicera sådana bilder utan endast ha dem för enskilt bruk. Mer om publicering i ett annat inlägg. Tänk dock på att om tavlan hänger på tex ett museum så måste du fråga muséet om lov, då det är privat område.
Flygfotografering var under större delen av 1900-talet hårt reglerad. Alla bilder från luften skulle granskas av Krigsmakten eller senare Försvarsmakten. Så gott som alla bilder som visade horisonten godkändes ej. Detta för att våra fiender inte skulle kunna kartlägga vårt land. Idag kan man gå till en sida på internet och se vilket gathörn som helst i en mindre stad var som helst i världen, och förbudet har såklart spelat ut sin roll. Därför är det numera fritt att fotografera från luften, dock gäller vissa regler för publicering. Mer om det i ett senare inlägg.
Mer om detta kan man läsa i Wikipedias artikel Fotograferingsförbud och i en artikel på Fotosidan skriven av Mikael Pertmann, Vad får man fotografera? Artikeln har några år på nacken men är fortfarande aktuell och mycket läsvärd.
Fortsättning följer...
Fotofyndet, kameratillbehör för den prismedvetne fotografen
tisdag 17 januari 2012
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Hur är det vid arrangemang? Säg att jag till exempel är på en kurs i knyppling eller en kick-off? Och hur är det med publiceringsrätt, får jag då lägga upp såna bilder på till exempel mitt företags hemsida?
SvaraRaderaGenerellt vid arrangemang så brukar man säga att det måste tydligt framgå att det är fotoförbud för att det ska gälla. Det kan framgå på en skylt, på biljetten (så är det ofta på konserter) eller om en vakt ser din kamera och vänligt upplyser om att det är förbjudet.
SvaraRaderaNär det gäller publicering så återkommer vi till det om ett par dagar, men där kan man säga att det beror på vad du publicerar bilden som och var. Men mer om detta som sagt.
Oftast får man inte fota med systemkamera kompakt går bra. Var finns logiken i det med dom avancerade som finns idag?
SvaraRaderaJa, det kan man fråga sig. Det kan vara så att det är en gräns som lätt förståelig för den som ska upprätthålla förbudet, alltså vaktpersonalen. Ser man på kvaliteten på slutresultatet, alltså bilderna, så finns det ingen logik alls.
SvaraRadera