söndag 23 oktober 2011

Tema: Objektiv - Del 1, Allmänt

Vi kommer nu att starta en serie inlägg som handlar om objektiv. Vi kommer att avhandla vilka huvudtyper av objektiv man brukar prata om, vad som skiljer dessa åt, vad de används till, vilka tillbehör man bör skaffa till olika objektiv, etc.

Hur man delar in typerna av objektiv beror lite på vem man frågar, men vi har valt att göra den här uppdelningen:
Normalobjektiv och normalzoomobjektiv
Vidvinkelobjektiv och vidvinkelzoomobjektiv
Teleobjektiv och telezoomobjektiv
Superzoom
Specialoptik (tiltshift, etc)

Inledning:
Vad är då ett objektiv? I den här betydelsen är det en lins som används tillsammans med ett kamerahus för att lagra bilder på film eller digitalt media. I princip skulle det räcka med en enda glaslins framför kamerahuset, men i praktiken består alltid ett objektiv av en grupp linser, som tillsammans arbetar för att så mycket som det är möjligt minska de avbildningsfel som annars uppstår. Vissa optiska fel uppstår dock alltid.

Terminologi:
När man talar om optik så är det många termer som många tycker är krångliga och svåra att förstå. Vi tänkte här ta upp ett par av dessa termer och försöka förklara på ett enkelt sätt vad dessa betyder. Ni som vill ha en djupgående, vetenskaplig härledning av respektive term får söka mer information någon annanstans.

Brännvidd: Brännvidden är är ett mått på hur långt objektivet kan se. Om man pratar med personer som bara använt kompaktkameror så brukar man säga "Hur många gångers zoom har det där?" Detta beror på att på kompakter anges zoomen i antal gångers förstoring från vidvinkelläge till teleläge. På objektiv till systemkameror anges brännvidden i mm. Som referens är 50mm en normaloptik och 400mm en lång teleoptik. Brännvidden anges för det mesta utan hänsyn till kamerasystemets cropfaktor, även om optiken endast passar till system med cropfaktor. Vad detta innebär kommer vi att behandla senare.

Ljusstyrka, bländartal: Den största bländaröppningen på ett objektiv kallas dess bländartal och är ett mått på hur ljusstarkt objektivet är. Ju mindre bländartal, desto ljusstarkare objektiv. Mer om bländartalet kan man läsa i det här tidigare inlägget i bloggen: Systemkamerakunskap: Bländaren  Bländartalet anges som en siffra efter brännvidden i objektivets benämning, tex 70-200/f4 eller 18-55/f3.5-5.6. I det första fallet har objektivet en fast största bländare på f4 genom hela zoomomfånget, medan det i det andra fallet har en största bländare på 3.5 vid 18mm och 5.6 vid 55mm. Vad har då bländartalet för praktisk betydelse? Jo, som vi lärt oss tidigare så är det tre faktorer som påverkar kamerans exponering; bländare, slutartid och ISO-värde. Har man en större bländare kan man använda en kortare slutartid, vilket är jätteviktigt vid tex sportfoto. Dock bör man tänka igenom hur man ska använda sitt objektiv, då ljusstyrka kostar pengar, mycket pengar om det börjar röra sig om stora brännvidder. Dessutom blir ljusstarka objektiv stora och tunga då det är stora glaslinser som ska släppa in mycket ljus.

Som exempel kan vi ta ett fast 400mm objektiv för Canon, som inom kort finns i tre olika ljusstyrkor. Priserna är hämtade från en stor handlare 2011-10-22:
Canon EF 400/5.6 L USM, pris 12.990 kr, vikt 1250 g
Canon EF 400/4.0 DO IS USM, pris 66.975 kr, 1940 g
Canon EF 400/2,8 L IS II USM, pris 105.590 kr, 3850 g
Not: Det skiljer en del i funktion mellan dessa tre, men tabellen ger ändå en fingervisning om hur pris och vikt förändras med ljusstyrkan.

Övrigt: Förutom brännvidd och ljusstyrka finns det fler faktorer som påverkar objektivets bildkvalitet, bland annat skärpa och kontrast. Dessa är dock svåra att sätta mätvärden på, så därför lämnar vi dessa därhän med ett tips till Tidningen Foto's objektivtester, där man tar upp dessa faktorer.

I nästa avsnitt, som kommer nästa söndag, kommer vi att avhandla huvudtyperna och vilka brännvidder som oftast avses.
Fotofyndet, kameratillbehör för den prismedvetne fotografen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar