onsdag 26 oktober 2011

Tips: Använd en bouncer

En fråga vi ofta får är hur man kan göra för att få sina blixtbilder lite bättre. Blixtbilder blir väldigt lätt platta, man upplever inte att tex ett ansikte på en människa har något djup utan det skarpa ljuset gör så att näsan och ögonen ser ut att vara i samma nivå. Det uppstår ofta mycket skarpa skuggor. Dessutom blir ofta någon del väldigt ljus, färgerna blir utfrätta. Vårt första tips då är att köpa en bouncer, eller diffuser som det också kallas. Det är en vit plastbit som man sätter framför den inbyggda blixten. Det finns även bouncers för extern blixt om man har en. Ett välkänt märke på sådana bouncers är OmniBounce. Den vita plasten gör att ljuset sprider sig och man får inte alls det platta utseendet, motivet behåller sitt djup och färger på ett helt annat sätt och skuggorna blir svagare och mjukare i kanterna och syns därför inte alls lika väl.

Vår samarbetspartner Linda Blom gjorde för en tid sedan ett test med vår diffuser för inbyggd blixt, se hennes test här: Kamera-tillbehör: Jianisi Pop-Up Flash Diffuser
Om man har en extern blixt till sin systemkamera och är i ett rum med ljusa väggar och ljust tak, så kan man få fantastiska bouncereffekter av att rikta blixten uppåt (slå blixten i taket brukar fotografer säga). På så vis utnyttjar man rummets väggar och tak som bouncer och får en otrolig volym i ljuset.

Fotofyndet, kameratillbehör för den prismedvetne fotografen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar