måndag 20 juni 2011

Systemkamerakunskap, grund: Bländaren

Något alla ägare till en systemkamera bör känna till allt om bländaren. Dvs hur den fungerar, vilka olika inställningar vi har, hur storleken hänger ihop med bländartalet och varför bländartalen går i så konstiga steg.

Om vi börjar med den verkliga storleken på bländaren och bländartalet så hänger dessa ihop med ett omvänt förhållande, dvs den största bländaren har det minsta bländartalet. f2.8 är större än f16. Tittar man på optik och främst på priser på objektiv så inser man snabbt detta samband, då ett objektiv med f2.8 (största bländare 2.8) lätt kan vara 3-4-5ggr så dyrt som ett med tex f3.5-5.6.

Varför är då bländaren benämnd med så konstiga siffror? Jo, det har med att göra att man ville att för varje bländarsteg skulle skillnaden bli en halvering eller en fördubbling. Dvs om man minskade bländaröppningen från f2 till f2.8 så skulle bländaren släppa igenom hälften så mycket ljus. Det i sin tur skulle innebära att man var tvungen att fördubbla slutartiden för att behålla en korrekt exponering. Således är bländartalen (oftast) en serie siffror som utgår från 1 och som ökar med √2;
1 x √2 = 1.4, 1.4 x √2=2, 2 x √2 = 2.8, 2.8 x √2 = 4, osv. På vissa objektiv görs avsteg från detta där f3.5 är ganska vanligt.

Tittar man på optik i konsumentklassen så är en största bländare från f4 vanligt. Vid f2.8 och nedåt stiger priserna oftast ganska kraftigt. På zoomoptik kan man ganska ofta läsa två bländartal, tex 70-200/f3.5-5.6. Detta innebär att man fullt utzoomad (70mm) har en största bländare på f3.5, medan man fullt inzommad har en största bländare på f5.6. Om man använder kamerans programautomatik under goda ljusförhållanden spelar detta ofta ganska liten roll. Vill man däremot styra kameran manuellt och kanske även fotograferar i gryning eller skymning så är dessa objektiv mer svårarbetade.

I nästa avsnitt ska vi prata om slutartiden och hur den hänger ihop med bländaren. I ett kommande inlägg ska vi även fortsätta prata om bländaren och hur man använder den för att styra vissa effekter i sina bilder.

Skrivet av
Fotofyndet, kameratillbehör för den prismedvetne fotografen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar