onsdag 12 oktober 2011

Tips: Att fotografera produkter

Att ta bra produktbilder är A och O i varje verksamhet som erbjuder produkter. Vad är då en bra produktbild? Ja, som så ofta annars så beror svaret på en mängd faktorer, och vi tänkte i det här inlägget diskutera lite kring dessa.

Den första faktorn som spelar in är såklart produkten. Hur ser den ut? Hur stor är den? Gör den sig bäst med en neutral bakgrund eller bör den visas i sitt rätta element? Tex en båt som visas liggande på sidan på ett golv väcker inte alls samma habegär som en som fotograferas i vatten, med svallvågor rullande längs bogen.

En annan faktor är storleken. Är produkten praktiskt hanterbar i en studio? Kan man lägga den på ett bord och ta en bild, eller krävs det en specialbyggd industrilokal? Jag jobbade tidigare på en lastbilstillverkare och där samarbetade man med en studio som var specialbyggd för att kunna fotografera företagets produkter. Sådana bilder blir givetvis väldigt dyra och man måste därför se till sin egen verksamhet om det är värt pengarna att få studiobilder eller om det går att lösa på annat sätt.

Vi kommer där in på en tredje faktor, nämligen produktens lönsamhet. Om man har en låg förtjänst per såld artikel går det inte att lägga ner mycket tid på fotografering och efterbehandling. Man tjänar helt enkelt aldrig igen pengarna som det kostar. Då kan det vara idé att be tillverkaren att skicka bilder om denne har sådana.

Om vi nu har enats om att produkten är hanterbar rent storleksmässigt, den är en förväntad ny storsäljare så vi vill ha ett par snygga bilder, så finns det ett par saker att tänka på. Först och främst är det bakgrunden. Den bör vara helt vit, förutsatt att inte produkten är helvit. Man belyser bäst produkten från båda sidor, lite snett uppifrån, och har gärna en extra ljusskälla på bakgrunden. Man får då effekten att bakgrunden försvinner helt och produkten blir frilagd. Om man belyser med lampa eller blixt är valfritt, där blixten är lite svårare att ställa in. En reflexskärm kan vara mycket bra att ha för att rikta ljuset och reglera eventuella skuggor.

Därefter är det dags att ta ett par provbilder. Tänk också på att bilderna bör bli så bra som möjligt direkt vid fotograferingstillfället. Om du tar många bilder blir efterarbetet annars mycket tidsödande. Man bör fotografera med en liten bländare, (f16-f22) då man oftast vill se till att ha en stor del av produkten i fokus och med liten bländare blir skärpedjupet stort. Med liten bländare blir slutartiderna långa, och man bör absolut ha ett stabilt kamerastativ att sätta kameran på.

Om produkten man fotograferar är liten, bör man fundera på något macrotillbehör för att få den att fylla hela bilden och framhäva små detaljer, tex närbildslins, macroset (mellanringar) eller reverseringsring.

Lycka till

Fotofyndet, kameratillbehör för den prismedvetne fotografen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar