söndag 30 oktober 2011

Tema: Objektiv - Del 2, Huvudtyper

Som vi nämnde i del 1 så kommer vi att dela in objektiven i ett antal huvudtyper, nämligen

Normalobjektiv och normalzoomobjektiv
Vidvinkelobjektiv och vidvinkelzoomobjektiv
Teleobjektiv och telezoomobjektiv
Superzoom
Specialoptik (tiltshift, etc)

Normalobjektiv och normalzoomobjektiv
Normalobjektiv har traditionellt varit på 50mm, men i och med att dagens sensorer är mindre än bildrutan på filmen var så är normal numera ca 28mm. Normalzoomar var tidigare vanliga 28-70mm och idag är 18-55mm vanligast. Mer om härledningen av "normal" i det avsnittet.

Vidvinkelobjektiv och vidvinkelzoomobjektiv
Vidvinkelobjektiv är objektiv med en brännvidd som är mindre än normaloptik och stor bildvinkel. Tidningsfotografernas favoritobjektiv var tidigare en fast 35mm vidvinkel. Vanliga vidvinkelzoomar idag är 12-24mm och 11-16mm.

Teleobjektiv och telezoomobjektiv
Teleobjektiv avser objektiv med längre brännvidd än normal. Det finns idag fasta teleobjektiv från 85mm upp till 600mm och vissa fall ännu mer. Telezoomar är vanliga som tex 70-200mm, 70-300 och 150-500mm.

Superzoom
Benämningen superzoom är ganska ny och avser objektiv med ett extremt zoomomfång. Vanliga brännvidder är i vidvinkelläget 18 eller 28mm, och i teleläget 200 eller 300mm. Objektiven är mycket användbara som reseobjektiv när man vill ha ett enda objektiv med sig. Objektiven är dock en kompromiss och man får göra lite avkall på kvaliteten och får ett ganska stort bländaromfång, ofta 3.5-6.3 vilket gör dem svåra att använda vid manuell fotografering.

Specialoptik
Förutom dessa vanliga typer finns det en hel del specialoptik som vi kommer att nämna i ett eget avsnitt. Exempel på dessa är macroobjektiv och tiltshiftobjektiv.

Fotofyndet, kameratillbehör för den prismedvetne fotografen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar