måndag 1 juni 2020

När man gör det rätta, trots att det nog inte är så lätt


En bild från olyckan som dock inte är en närbild.
Okänd fotograf. Public domain


1994 skedde en mycket tragisk olycka i Formel 1 på Imola-banan i Italien. Den då 34-årige brasilianske racingstjärnan Ayrton Senna körde av i Tumburello-kurvan och rakt in i betongmuren som omgärdar banområdet. De första uppgifterna om olyckan berättade att Senna var allvarligt skadad, men senare på kvällen meddelades det att han avlidit av sina skador. Det visade sig senare att han fått en del av framhjulsupphängningen genom hjälmen.

En fotograf fångade olyckan och såg genom sitt objektiv hur illa det var och insåg att det aldrig kunde gå väl. Han valde vid något tillfälle, jag vet inte när, att förstöra filmrullarna med dessa bilder, då han inte ville att bilderna på den sargade kroppen skulle spridas runt i världen.

Ayrton Senna var en otrolig starkt lysande stjärna på racinghimlen. Brasiliens president deklarerade tre dagars landssorg och än idag pratar man om hans begravning som lockade ut ca 3 miljoner människor på gatorna i Sao Paolo. 3 miljoner!

I det perspektivet så känns det som att fotografens bilder borde ha inbringat stora summor pengar, om de hade sålts till ”rätt” tidningar. Men fotografen gjorde det rätta och förstörde alla bilder.

Respekt!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar