fredag 10 april 2020

Poddinspelning

Inlägget om vilken utrustning vi använder för att spela in Driftpodden är väldigt uppskattat, så nu tänkte jag nu prata lite om andra saker att tänka på. Vi är ju ganska nya på det här, vårt avsnitt nr 17 kommer nu på lördag, men ett par saker har vi, Robban, Henrik och jag, ändå snappat upp genom att vara noggranna från början. Vi kallar vår ljudkille Robban för "Farbror Barbro", för han är en riktig finsmakare på ljud och är väldigt noggrann med förutsättningarna när vi börjar. Det är bra. Eller, det är bortom bra. Det borgar för ett gott resultat, även om det kanske kan vara frustrerande ibland att det tar tid och har någon gång också lett till att vi fått spela in avsnitt på nytt.

Vi måste börja med att inse att ambitionsnivån måste vara hög, för det finns ingenting som får folk att lämna en igångslagen podcast lika fort som dåligt ljud! Bestäm om du ska vara ensam eller om du har möjlighet att ha en co-host och/eller ljudtekniker. Att ha någon som hela tiden bevakar nivåerna på inspelningen är att föredra.

Hitta ett bra ställe att spela in på. Med bra menar jag då ett rum som till att börja med har lite rumsljud, det vill säga inte kastar tillbaka ljud in i mikrofonen med en viss fördröjning. Själv spelar jag in i vårt sovrum. Det är ett ganska litet rum med en stor säng med ljuddämpande textilier, mörkläggningsgardin och vanliga gardiner för fönstret. Dessutom så lägger jag oftast ut vår extramadrass på golvet och hänger upp ett täcke på garderoben för att dämpa ytterligare.

Dessutom är det, naturligtvis, viktigt att rummet har så få störande ljud som möjligt. Undvik bullrande fläktar, kylskåp och så vidare, om du kan. Det här är ändå ljud man kan leva med, för det kan gå att plocka bort dem i efterhand, men om du har möjlighet så undvik dem helt.

Ha något att dricka tillgängligt, gärna i en tyst behållare och utan isbitar som låter.

Se till att du är ensam eller att din omgivning är medveten om att du spelar in så att ingen stör dig. Stäng in alla djur i något annat rum, stäng alla fönster och sätt mobilen på ljudlös, en bit ifrån din inspelningsutrustning.

Använd ett mikrofonstativ. Det fungerar absolut inte att hålla mikrofonen i handen. Stativet bör stå på golvet, annars är det väldigt lätt att ljud från bordet går upp i mikrofonen. Om du ska använda ett bordsstativ så ställ det på något mjukt eller ha helst ett så kallat shock mount för mikrofonen. Justera in så att du sitter skönt.

Shock mount. Foto: Robban Strandberg

Mikrofonen hänger i gummiband som gör att eventuella vibrationer
från bord eller stativ inte fortplantar sig till mikrofonen.
Foto: Robban Strandberg

Foto: Robban Strandberg

Ha alltid hörlurar på dig när du spelar in! Att "det känns konstigt att höra sig själv" är ingen ursäkt, du kommer att höra dig själv flera gånger om innan avsnittet är publicerat, så det är bara att bita ihop.



Börja med att vrida upp mikrofonens gain ganska högt och lyssna efter ljud som vi pratade om nyss. Åtgärda om det behövs. Vrid ner igen till en rimlig nivå och börja prata och hitta en lämplig nivå. -12 dB är bra att sikta på, med toppar på ungefär -6 dB. Vrid och justera så att du ligger bra. Prova att säga en mening som innehåller både ord med lite tryck och några med mindre, några B och framförallt P och se så att du inte hamnar för högt.



Kontrollera igen att mikronstativet är rätt justerat och att du sitter skönt. Du kan inte röra på något under inspelningen, utan att i så fall göra en paus och klippa bort.

Ha ett manus eller ett körschema så att du vet vad du ska prata om. Även om man får förutsätta att du vet vad du pratar om, och att det är själva anledningen till att du sitter framför mikrofonen, så behöver du några stolpar att förhålla dig till. Det är få människor som kan konsten att pladdra strukturerat i 1-1,5 timme. Om ni är två som ska samtala, se till att båda har läst manus och ha gärna en plan för vem som säger vad och vem som "drar igång" respektive del.

Kör en sista koll på nivåerna på dig, din och eventuell co-host och gäster. Starta inspelning och helst också backupinspelning. Börja inspelningen med en tystnad på 10-12 sekunder. Det kan vara bra att ha om du behöver tvätta bort oljud från inspelningen.

Ha någon genomtänkt fras att öppna med. Vissa vill öppna med samma fras varje gång, andra vill variera, men ha den förberedd oavsett.

Försök att hålla högt tempo när du pratar. Eftertänksamhet fungerar inte i radioformatet. Rappa, snabba kommentarer utan pauser minskar efterbehandlingen.

Om du under inspelningens gång tappar bort dig, oavsiktligt stöter till stativet, eller gör något annat så klappa händerna och ta om från en lämplig punkt innan, till exempel senaste frågan i sin helhet. Klappen gör det lätt att hitta de platser där det ska klippas, och om du tar om hela frågan går det bra att klippa bort misstaget. Ett missljud under tiden du säger något, på samma kanal som du pratar på, går inte att göra något åt.

Ha något genomtänkt att avrunda med som till exempel att tacka lyssnaren för att den har lyssnat. Här föredrar jag att prata direkt till en enskild lyssnare. "Tack för att du har lyssnat", inte "Tack för att ni har lyssnat", den personen som hör frasen är ju bara sig själv, och jag tror att tacket känns mer genuint om det blir personligt.

I nästa inlägg ska vi prata lite om var man kan publicera sin podd.

/Christer


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar