tisdag 14 april 2020

50x50-utmaningen, 1-10

Bild 1-10 i utmaningen.

Saxar beskrivningen som vi ursprungligen skrev till min och Ann-Maries utställning med 50x50-bilder från den senaste utmaningen.

Syftet med projektet är att uppmuntra till dagligt bildskapande och därmed träna det fotografiska ögat att hitta motiv där det vid en första anblick inte finns några. 50 dagar är en förhållandevis lång tid att hålla sin kreativitet igång och genom att vara låst till att endast använda 50 mm brännvidd, begränsas man i valen av motiv, något som får kreativiteten att arbeta hårdare.

Antalet bilder man fotograferar är fritt, men det ska vara minst en varje dag. Tar man flera får man göra ett urval och endast välja en bild. Redigering är tillåten, men eftersom begränsningen till en brännvidd är en central del av utmaningen får bilden inte beskäras alls i efterhand.

Eftersom familj, jobb och annat tar sin tid varierar tiden man har att lägga på projektet. Detta faktum är en del av den stora utmaningen, men är samtidigt också en tillgång, då det är något som på ett naturligt sätt varierar bildernas innehåll och sättet de skapas.

Idén till utmaningen i den här formen fick Christer ifrån den belgiske fotografen Bert Stephani, som vid flera tillfällen dokumenterat sitt liv, både privat och professionellt, på det här sättet. Dock har Stephani inte begränsat sig till en bild per dag, utan använder ett fritt antal. Den begränsningen kan ibland också vara en utmaning i sig, när man har upplevt flera saker samma dag och tvingas göra ett urval av endast en bild. Blir det då den fotografiskt bästa bilden eller den som bäst representerar dagen som gått?1. Svaret på en mycket relevant fråga?

2. Tjo vad det var livat

3. Pausad vår

4. Vandring
Temabild v1 - Alla dessa svåra semesterval

5. Rörigt

6. Sundsvalls nya profil

7. Övning ger färdighet

8. På spaning

9. ...jag är i.

10. Livet med ungdomar


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar